Ga naar Content
Noord-Holland

Grote oefening oliebestrijding rond Waddenzee

31 augustus 2017, 14.47 uur · Aangepast 31 augustus 2017, 14.58 uur
Door: · Foto: Shutterstock

TEXEL Wat als een grote olievlek na een schipbreuk de Waddenzee bedreigt? Om te voorkomen dat een dergelijk ongeval in de toekomst uitgroeit tot een catastrofe, houdt Rijkswaterstaat volgende week een driedaagse oefening in oliebestrijding. Het is de eerste keer dat dat op zo'n grote schaal gebeurt.

Maandag wordt nog 'droog' geoefend, maar dinsdag en woensdag vinden de acties op zee plaats. Eerst op de Noordzee en bij de zeegaten bij Texel, waarbij zo veel mogelijk 'olie' moet worden opgeruimd. En op de derde dag bij Schiermonnikoog, waar het ondiepe water en een zandplaat worden schoongemaakt. De olie wordt nagebootst met stro en houtsnippers.

Aan Olie Alert Waddenzee, zoals de oefening is genoemd, doen ruim tweehonderd mensen mee en verschillende organisaties. Op zee gebeurt de oliebestrijding met behulp van schepen, oliegeleidende schermen en veegarmen. Op ondiepe en droogvallende delen van het Waddengebied komt het vooral aan op mankracht en amfibievoertuigen.

Rijkswaterstaat is als beheerder van de Waddenzee verantwoordelijk voor de bescherming van het UNESCO-werelderfgoed. In de afgelopen jaren ontwikkelde Rijkswaterstaat samen met onder meer de Waddenvereniging het 'ecologisch spoorboekje' en met alle gebieds- en natuurbeheerders en gemeenten diverse actieplannen. De plannen worden nu voor het eerst in de praktijk geoefend.