Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hilversumse burgemeester bant hangjeugd uit wijk na racistisch incident

30 augustus 2017, 19.06 uur · Aangepast 30 augustus 2017, 19.32 uur · Foto: ANP

HILVERSUM De hangjeugd is niet meer welkom bij het terrein rondom ijssalon 't Perronnetje in Hilversum. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes vandaag laten weten. Jeugdboa's en agenten zullen controleren of de jongeren zich hier aan houden.

Broertjes benadrukt dat de aanpak van jeugdoverlast de hoogste prioriteit heeft en dat alle vormen van discriminatie onacceptabel zijn. Hij is geschokt door het filmpje waarin te zien is hoe Gilly Emanuels, eigenaar van 't Perronnetje, wordt belaagd en uitgescholden door een groep jongeren en zich probeert te verweren met een stok. De jongeren noemen Emanuels onder andere 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. 

Lees ook: VIDEO: Racistische hangjongeren schelden onderneemster uit

Strafrechtelijk onderzoek
Daarnaast vertelt hij dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het voorval. Het incident heeft een grote impact gehad op de direct betrokkenen en daarnaast is er een grote maatschappelijke verontwaardiging. "Iedereen die het filmpje heeft gezien, snapt ook dat we dit niet kunnen tolereren in onze samenleving. Tegelijkertijd circuleren er allerlei spookverhalen dat er niets gebeurt of dat de daders niet worden aangepakt. Ook worden er namen op Facebook genoemd van jongeren die niets met de situatie te maken hebben. Dit is schadelijk en kan gemakkelijk leiden tot nieuwe slachtoffers en bedreigingen."

Lees ook: Hilversumse onderneemster overladen met steunbetuigingen na vernielingen en intimidatie

Verder ondersteunt Broertjes het vreedzame initiatief komende zaterdagmiddag bij de ijssalon. "Zelf zal ik ook langsgaan om mijn betrokkenheid te tonen", aldus de burgemeester. Hij ziet niets in een samenscholingsverbod zoals vorig jaar in Hilversum Oost. Hij vindt dat zulke verboden 'averechts werkten en leidden tot een kat-en-muisspel waarbij de overlast en vernielingen toenemen'.

Lees ook: Vernielingen en intimidatie door hangjongeren groot probleem in Hilversum

Hij zet vooral in op persoonlijke interventies, thuisgesprekken, persoonsgerichte hulpverlening en inzet jongerenwerk.