Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hilversumse onderneemster overladen met steunbetuigingen na vernielingen en intimidatie

30 augustus 2017, 17.46 uur · Aangepast 30 augustus 2017, 19.42 uur · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM Gilly Emanuels, eigenaar van de Hilversumse ijssalon 't Perronnetje, krijgt van alle kanten steunbetuigingen. Buurtbewoners, andere betrokkenen en mensen uit de Surinaamse gemeenschap steken de geplaagde onderneemster massaal een hart een onder de riem.

Haar ijssalon is sinds enige tijd doelwit van pesterijen door Hilversumse hangjongeren, die in Hilversum-Oost voor overlast en vernielingen zorgen. Zo werd een ruit ingegooid en werd een Surinaamse vlag met poep besmeurd.

Lees ook: VIDEO: Racistische hangjongeren schelden onderneemster uit

Vorige week kwam het tot een confrontatie, toen eigenaar Gilly een mandarijn naar haar hoofd geslingerd kreeg en daar woedend op reageerde. De Gooi- en Eemlander publiceerde vervolgens een video waarin te zien is hoe ze wordt belaagd en uitgescholden door een groep jongeren en zich probeert te verweren met een stok.

Hart onder de riem
Om de onderneemster te laten zien dat ze er niet alleen voor staat, hebben betrokken mensen een aantal evenementen bedacht. Zo worden mensen morgenavond uitgenodigd 'eenheid uit te stralen' door bij 't Perronnetje te gaan eten. De onderneemster kent deze mensen niet, maar zegt blij te zijn met alle steun en kondigt aan extra inkopen te doen. 

Lees ook: Vernielingen en intimidatie door hangjongeren groot probleem in Hilversum

Zaterdag komt de Surinaamse gemeenschap van Hilversum bij de ijssalon bijeen om de vrouw moreel te steunen. Gilly heeft aan NH Nieuws laten weten dat ze ook een bos bloemen heeft gekregen van twee oudere dames. Ook burgemeester Broertjeszal hier zijn opwachting maken, zo heeft hij in een brief laten weten.

Betrappen op heterdaad
De jongeren zijn al tijden bekend bij politie en gemeente, maar zolang ze niet op heterdaad worden betrapt, kunnen ze niet opgepakt worden. Burgemeester Broertjes beloofde vorige week nog beterschap. "We zijn iets te weinig zichtbaar geweest, maar nu gaat er wel iets gebeuren om de veiligheid te verbeteren. We willen laten zien dat het beter kan en moet", zei hij toen tegen NH Nieuws. 

Zowel de jongeren als de onderneemster hebben aangifte gedaan van respectievelijk mishandeling en discriminatie. Broertjes heeft laten weten dat er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen loopt.

Lees ook: Hilversumse burgemeester bant hangjeugd uit wijk na racistisch incident

Bedreigingen
Op internet circuleren sinds enige tijd namen van jongeren die bij de zaak betrokken zouden zijn. Een jongen uit het Utrechtse Montfoort die dezelfde naam heeft als een van de vermeende Hilversumse hangjongeren wordt sinds kort bedreigd. De jongen uit Montfoort heeft nadrukkelijk niks te maken met de incidenten, wil Gilly Emanuels kwijt.