Ga naar Content

Marineschip vaart uit voor anti-piratenmissie Atalanta

DEN HELDER De anti-piratenmissie "Atalanta" is zondag vanuit Den Helder richting Somalië vertrokken. De mannen en vrouwen van de marine hebben het doel de toenemende piraterij terug te dringen. "Ons schip is zwaar bewapend, we hebben hard getraind, we zijn er klaar voor."

Het helikopterdek van de vloot Zr. Ms. Rotterdam staat vol met de bemanning en hun dierbaren. Erik en Jennifer uit Kolhorn drukken hun dochtertje stevig tegen hun aan, over een halfuurtje vertrekt de vader voor vier maanden richting Somalië. Met een groep van bijna 300 Nederlanders en Zweden gaan zij de zeevaart beschermen tegen piraterij.

Piraterij 
Nederland neemt sinds 2009 deel aan de missie Atalanta. De bemanning van het marineschip begeleidt schepen van het 'World Food Program' van de Verenigde Naties, maar zorgen ook dat andere schepen veilig over de Somalische wateren kunnen. Volgens Majoor der Mariniers Peter de Vreng is dit van belang, omdat piraterij het afgelopen jaar is toegenomen. "Ik denk dat dit komt omdat de controles op mensenhandel strenger zijn geworden, wellicht zijn smokkelaars zich nu op piraterij gaan richten." Piraten richten zich vaak op handelsschepen. "Ze ruiken geld, kapen het schip en eisen grote bedragen losgeld", vertelt De Vreng.

Zwaar bewapend 
De Zr. Ms. Rotterdam werkt als een drijvend dok. "Op locatie creëren we een haven van waaruit we onze boten op pad kunnen sturen." De piraten staan er om bekend bewapend en onvoorspelbaar te zijn, maar de bemanning is volgens de majoor goed voorbereid. "Ons schip is zwaar bewapend, we hebben hard getraind, we zijn er klaar voor." Ook werkt het team dit jaar voor het eerst met drones, waardoor zij al ver vooruit de situatie op het water in kaart kunnen brengen.

Foto: NH Nieuws/ Annabelle Zandbergen