Ga naar Content

Huwelijksaanzoeken, boze blikken en enge monsters tijdens jeugdtheaterlessen op Uitmarkt

AMSTERDAM De laatste dag van de Uitmarkt 2017 is in volle gang en op de Oosterdok is dan ook van alles te zien op het gebied van muziek, dans en toneel. De jeugd kon vanmiddag aan de slag met gekke opdrachten, improvisaties en samenspel tijdens de lessen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool. "Onze docent is heel expressief, dus je hebt meteen de neiging om mee te doen."

Wild zwaaiend over het podium lopen en bij 'freeze!' stokstijf blijven staan, heel bang kijken omdat je een eng monster ziet of een huwelijksaanzoek doen aan een denkbeeldig persoon: het kwam allemaal aan bod tijdens de theaterles. De aanwezige kinderen doen enthousiast mee. "Ik vond het heel gezellig, omdat ik m'n vriendinnen mee had genomen. En het was heel leuk om dat acteren te doen."

Lees ook: 'Schizofrene' poppenshow leert kinderen tijdens Uitmarkt omgaan met angst: "Hoe enger, hoe leuker"

Daar lijkt iedereen het mee eens te zijn. Sommige kinderen hebben elders al wat meer ervaring opgedaan. "Ik wil graag actrice worden en heb daarom ook al een paar musicals gedaan. The Sound of Music bijvoorbeeld, daar moest ik ook in zingen."

'Je kan naar ons toe'
Suzanne Klomp is directeur van de Theaterschool en vindt de Uitmarkt hét podium voor deze lessen. "Het is een uitgelezen mogelijkheid om aan de Amsterdamse jeugd te laten zien waar ze terecht kunnen voor theaterlessen. Dat is ook ons doel vandaag. We zijn er, we bestaan, je kan naar ons toe: dat willen we overdragen."

Foto: NH / AT5