Ga naar Content

Indrukwekkende buitenplaatsen in de provincie: "Je voelt je als God in Frankrijk, maar dan in Amsterdam"

AMSTERDAM Ook de Provincie Noord-Holland is volop actief op de Uitmarkt dit jaar. Zij stimuleren culturele ontwikkeling en besteden dit jaar aandacht aan Noord-Hollandse buitenplaatsen. "Dat zijn eigenlijk zomerverblijven, waar vroeger de rijke, welgestelde families hun zomer doorbrachten. We hebben een aantal heel mooie in de buurt."

Zoals huize Frankendael, nog binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. "Die kun je uitstekend bezoeken. Je kan er bijvoorbeeld heerlijk eten, wandelen en exposities bekijken. Het is eigenlijk een oase van rust, maar dan vlakbij de stad."

De bezoekers van de imposante buitenplaats zien er dan ook ontspannen uit. Ze wandelen door de tuinen of nemen een drankje op het zonovergoten terras. "Iedere ruimte heeft z'n eigen charme. Het is gewoon een goed bewaard geheim. Ik voel me hier als God in Frankrijk, maar dan in Amsterdam", aldus een bezoeker. 

Lees ook: Krokodillen, hagedissen en slangenpoep op het Uitmarkt-podium: "Leek op mayonaise"

Een ander bijzonder landgoed is Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord. "Het uitzicht is geweldig, je kan hier lekker eten en een mooi stukje fietsen." En daar is eigenlijk iedereen het mee eens. "Dit is zo'n prachtige plek."

De Provincie wil de bezoekers van de Uitmarkt vandaag en morgen dan ook kennis laten maken met het buitenplaats-leven. "En dan ook over hoe het vroeger was." Bij het paviljoen op het Marineterrein kan men dan ook theedrinken met mevrouw des huizes, een ouderwets buitenspelletje doen of de butler helpen met de lunch. En heet die nou Pierre, of toch gewoon Piet? 

Onze specials over de Uitmarkt 2017 worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland

Foto: NH / AT5