Ga naar Content

Sportvliegers en vliegfanaten massaal naar Fly-In Texel: "Het is de vrijheid"

TEXEL Vanuit heel Europa komen piloten dit weekend richting Texel vliegen voor de Fly-In op Texel Airport. Het delen van de passie voor de luchtvaart is het belangrijkste tijdens het grootste vliegevenement van Nederland.

Sommige van de piloten zijn al gisteren aangekomen. Zij hebben hun tent opgeslagen vlak naast hun vliegtuig. "Dat is toch prachtig. Dat je kan slapen onder de vleugels van je eigen vliegtuig", vertelt een piloot uit Uithoorn. Op de vleugel staan twee glaasjes cola. "Dit is gewoon een prachtig weekend."

Vanuit Wenen vliegen
Even verderop  staat een Duitser die met zijn vliegtuig vanuit Wenen is komen vliegen. "De eerste dag heb ik acht uur gevlogen. Gisteren nog drie uur vanuit Duitsland deze kant op." Verderop ligt zijn broer op een strandbedje een uiltje te knappen. "Hij was te zwaar om mee te vliegen", lacht de piloot. "Hij is helemaal komen rijden."

De Fly-In is vaak een weerzien van oude vrienden, maar er is ook steeds genoeg nieuws te zien, vertelt Ed de Bruijn van Texel International Airport: "We hebben nu vliegtuigen uit Oostenrijk en Zwitserland. Er komen toch steeds weer nieuwe gasten naar ons toe. We hadden gisteren al zo'n veertig vliegtuigen en vandaag halen we de 100 wel."

Vrijheid
Ook morgen wordt de Fly-In gehouden. Bij een klein tentje zit een man te knutselen aan batterijen. "Dit is om toch de telefoon te kunnen opladen", glimlacht hij. "Dit is gewoon een prachtig evenement. Je tentje opzetten nadat je bent geland naast het vliegtuig, de vrijheid, dat is heerlijk."

Foto: