Ga naar Content

Een lach en een traan bij het afscheid van de boodschappenshuttle

BADHOEVEDORP De befaamde boodschappenshuttle van Peter en Linda van Rijn shuttelde vrijdag voor de laatste keer door Badhoevedorp. Na bijna drie jaar voelde het echtpaar zich genoodzaakt te stoppen, omdat het hen niet lukte subsidie bij de gemeente los te krijgen. "Ik vind het heel moeilijk, het is een afscheid met een lach en een traan."

Drie keer per week rijdt Peter van Rijn met de oranje boodschappenshuttle door Badhoevedorp. Hij pikt ouderen thuis of bij het verzorgingstehuis op en rijdt ze naar de winkels. In de bus passen veertien personen, de rollators worden in de aanhanger geladen. Voor Freek van Buiten (75) zijn de ritjes vaste prik: "Ik heb in drie jaar tijd nog nooit een ritje overgeslagen." 

Lees ook: Badhoevedorpse boodschappenbus groot succes: "Anders zat ik achter de geraniums!"

Regiotaxi
De winkels zijn voor veel ouderen te ver lopen. Het openbaar vervoer laat volgens de ouderen te wensen over: "De bus is waardeloos, de 145 stopt hier niet meer", vertelt Freek terwijl hij in een bushok van Connexxion op de Boodschappenshuttle wacht. Volgens een andere oudere is de Regiotaxi ook geen oplossing: "Je zit vaak uren te wachten."

Sociale functie
Dankzij de shuttle heeft de 75-jarige Freek zijn vriendenkring uitgebreid en dat geldt voor veel ouderen. Ruim 70 mensen maken gebruik van de shuttle. "We zijn een familie geworden", vertelt een dame met een parelketting. Linda valt haar bij: "Na 2,5 jaar zijn we een hechte club geworden en nu moeten we deze ouderen achterlaten. Ik vind het moeilijk."

Het verdriet is voelbaar, maar dan zet het gezelschap het plots  op een vrolijk zingen: "We gaan nog niet naar huis, nog lang niet, nog lang niet."

Lees ook: Ouderen Badhoevedorp kunnen wel janken: de boodschapshuttle stopt ermee

Emotioneel 
Lang hebben Peter en Linda geprobeerd subsidie bij de gemeente Haarlemmermeer los te krijgen, om zo iets aan hun boodschappenshuttle te verdienen. "Het is natuurlijk ontzettend mooi dat ik dit voor de mensen kan doen, want er is duidelijk behoefde aan."

Maar de gesprekken met de gemeente leverden Peter niets op en nu hij als chauffeur elders aan de slag kan, komt de bus in de schuur te staan. Wel hopen Peter en Linda dat iemand het stokje van ze over wil nemen. "Je zegt heel stoer: 'ach, volgende week doen ze wel weer boodschappen'. Maar ik ben er bang voor." 

Video #169214
Foto: