Ga naar Content

Boze parochianen in verzet tegen sluiting Alkmaarse Josephkerk

ALKMAAR Parochianen van de Josephkerk in Alkmaar zijn het niet eens met de voorgenomen sluiting van hun kerk. Het parochiebestuur heeft hen in mei op de hoogte gesteld van het besluit de kerk te willen afstoten. Via een petitie willen de parochianen het bisdom overtuigen de kerk open te houden.

"Jammer en nergens voor nodig", zeggen koster Gerard Vreeker en parochiaan Cor Witte van de Josephkerk. Tien jaar geleden is er twee miljoen euro door de parochianen opgebracht om van het gebouw een kerk van de toekomst te maken en nu wordt dat overboord gegooid.

De Josephkerk is als enige katholieke kerk in Alkmaar dagelijks geopend en tijdens weekendvieringen komen er toch wel zo'n 50 tot 60 gelovigen naar de mis. "Ook vind je hier onderdelen terug van eerder gesloten kerken in Alkmaar, bijvoorbeeld het glas-in-lood en een zestiende-eeuws beeld van Jezus aan het kruis uit de gesloopte Don Boscokerk. Dat maakt deze plek ook bijzonder", verklaren de parochianen.

Draagvlak
"Het parochiebestuur heeft aangestuurd op deze sluiting", stelt Witte. Er is volgens hem niets gedaan om de kerk te behouden. Stukje bij beetje zijn er vieringen verplaatst naar Bergen. En een activiteitencommissie? Die is er niet, terwijl dit een prachtige locatie is voor concerten. Witte, ook voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen Alkmaar: "Wat ons stoort is de manier van communiceren van het parochiebestuur. Parochianen kregen een mededeling en daar moesten we het mee doen. Dan creëer je geen draagvlak. Had gezamenlijk naar een oplossing gezocht."

"Daarnaast is er gegoocheld met cijfers", stelt Witte, "waardoor het lijkt alsof de Josephkerk veel kost. Het bisdom krijgt op deze manier geen juist beeld." "Dit is een centenkwestie", concludeert Vreeker.

Knoop doorhakken
Het Bisdom Haarlem-Amsterdam bevestigt de voorgenomen sluiting van de kerk. "Het parochiebestuur is in gesprek met meerdere projectontwikkelaars", laat woordvoerder Eric Fennis van bisdom aan NH Nieuws weten. "Zodra er concrete plannen zijn, horen wij dat en zal het bisdom uiteindelijk een knoop doorhakken."

Volgens Fennis is de Josephkerk beter te herbestemmen dan bijvoorbeeld de Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord. "Bovendien is de Laurentius de hoofdkerk en huist daar het Mirakel van Alkmaar". Maar met de petitie hopen Witte en Vreeker het bisdom op andere gedachten te brengen. "Het bisdom moet het parochiebestuur het huiswerk opnieuw laten maken."

Het bestuur laat NH Nieuws weten dat er maar geld is voor één van de twee monumentale kerken in Alkmaar. "De Josephkerk is in verhouding het duurst en dan is de keuze, hoe jammer ook, op die kerk uitgekomen", laat vice-voorzitter Jan Nagengast weten. "Ondanks dat de bereikbaarheid van de Laurentius een heikel punt blijft."

Niet gegoocheld met cijfers
Dat er gegoocheld is met cijfers, ontkent hij. "Onze begroting wordt gecontroleerd. Wij baseren ons op gevalideerde getallen. De opdracht van het bisdom is om de financiën gezond te houden. En het gat wordt steeds groter", onderstreept Nagengast de noodzaak om maatregelen te treffen.