Ga naar Content

Beverwijkers houden adem in na verkoop Goede Raadkerk

BEVERWIJK Beverwijk houdt zijn adem in nu parochie St. Eloy de beeldbepalende Goede Raadkerk heeft verkocht. Koper is projectontwikkelaar Nelis uit Heemskerk. De bouwer zou 600.000 euro voor het gebouw en de omliggende tuinen hebben betaald.

De grote vraag, een dag na de hoorzitting waarin de verkoop bekend is gemaakt, is wat Nelis met de uit 1914 stammende kerk van plan is. Volgende week wordt daarover meer duidelijk. Door de bouwvakvakantie ligt het werk bij Nelis stil. Tot die tijd is het gissen voor de inwoners.

De kerk staat al een paar jaar leeg. Er is jaren nauwelijks onderhoud verricht. Daardoor is het gebouw verpauperd.

Lees ook: 'Heemskerkse projectontwikkelaar is nieuwe eigenaar Goede Raadkerk'

Belangrijk gebouw
Ras-Beverwijker Alex van Luijn zegt dat de verkoop goed kan uitpakken. "Als Nelis de muren laat staan en de boel opknapt, is dat mooi. Dan blijft dit voor Beverwijk zo belangrijke gebouw behouden. Maar ik ben er niet zo zeker van dat de muren overeind blijven. En laten we niet vergeten dat Nelis een bepaalde reputatie heeft."

Lees ook: Grote twijfels over plotselinge verkoop van Goede Raadkerk: "Konijn uit hoge hoed"

Van Luijn doelt op de bouw van een appartemencomplex in Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk). Daar zijn de plannen, met goedvinden van de gemeenteraad, tussentijds aangepast. Het gebouw wordt daardoor hoger dan vooraf afgesproken.

De gemeente wijst erop dat de Goede Raadkerk een rijksmonument is en er zonder vergunning niets aan mag worden veranderd. Ze zegt dat eventuele aanvragen gezien de monumentale status kritisch zullen worden bekeken.

Foto: