Bewoners langs spoor Heiloo vrezen geluidsscherm: ''Het dorp wordt verdeeld in oost en west''

0
Whatsapp

Noord-Holland

Bewoners langs spoor Heiloo vrezen geluidsscherm: ''Het dorp wordt verdeeld in oost en west''

24 augustus 2017, 17.20 uur · Aangepast 24 augustus 2017, 21.09 uur

HEILOO Een drie kilometer lang geluidsscherm dwars door Heiloo. Het is bedoeld om geluidsoverlast van het spoor te verminderen, maar bewoners zitten er niet op te wachten. ''Het uitzicht wordt verziekt en ons dorp wordt in tweeën gespleten. Het verdeelt ons in oost en west.''

Volgens de gemeente moet het geluidsscherm er komen vanwege de wet geluidshinder. In 2014 heeft de gemeenteraad dit al besloten. In totaal komt er drie kilometer aan geluidsscherm in combinatie met raildempers. De bewoners gruwelen al bij het idee. "Nu hebben we nog vrij uitzicht, zo meteen is dat compleet verdwenen. Het open karakter van het dorp verdwijnt", aldus de bewoners. 

Om omwonenden bij het project te betrekken hebben ze een brief gekregen waarin zij een voorkeur uit kunnen spreken voor het gebruik van bepaald materiaal. Zo kan er onder andere gekozen worden voor beton of kokosvezel. "Langs de snelweg is dat misschien een prima oplossing, maar niet midden in ons dorp."

Minischerm
Als protest heeft een groep bewoners een brief met stickers verspreid met een extra keuze. Zij willen graag een minischerm. Dit scherm is laag en staat dicht op de trein, zodat de onderkant van de trein als het ware ingepakt wordt. Op die manier blijft het uitzicht behouden. "Een prima oplossing."

De gemeente heeft ook gekeken naar de minischermen, maar dat is volgens hen geen oplossing omdat spoorbeheerder Prorail ze niet goed heeft gekeurd. De bewoners laten het er niet bij zitten. "Waar een wil is, is een weg. Wij geven het nog niet op."

NH/Tom Jurriaans
NH/Tom Jurriaans
Whatsapp