Grote twijfels over plotselinge verkoop van Goede Raadkerk: "Konijn uit hoge hoed"

BEVERWIJK - Er is een koper voor de Goede Raadkerk. Dat meldde eigenaar van het kerkgebouw parochie St. Eloy vanavond tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis van Beverwijk. Een verrassende wending waar de nodige vraagtekens bij worden geplaatst, want de opgelegde dwangsom voor achterstallig onderhoud wordt hiermee geparkeerd.

Al jarenlang is het behoud van de kerk een heet hangijzer voor de stad. Kozijnen rotten weg, ramen en muren scheuren. Het bisdom St. Eloy wil er al geruime tijd vanaf, maar dat lukte niet. Nu dus wel, zeggen ze. Alex van Luijn, die zich inzet voor het behoud van het kerkgebouw, twijfelt daar sterk over. "Het lijkt wel of er een konijn uit de hoge wordt getoverd. Iedereen was stomverbaasd vanavond", vertelt hij vol ongeloof.

Lees ook: Documentaire: De strijd om de Goede Raadkerk in Beverwijk

Hij denkt dat het parochiebestuur andere plannen heeft. "Dit is het wonder van St. Eloy. Eerst zien dan geloven. Er is namelijk niets getekend, en er heeft dus ook nog geen overdracht plaatsgevonden."

Woensdagavond protesteerde het parochiebestuur tegen de dwangsom die was opgelegd. De gemeente van Beverwijk heeft het kerkbestuur herhaaldelijk verzocht het pand op te knappen, maar zonder succes.

Luchtballon
Ook gemeenteraadslid Co Backer, die vanavond aanwezig was, plaatst vraagtekens. "Dit komt echt uit de lucht vallen. Meerdere keren is geroepen is dat er een koper was, maar steeds bleek het weer een luchtballon", verduidelijkt hij. Backer vult aan. "Het is wel zo dat St. Eloy gewoon moet voldoen aan de verplichtingen die ze hebben om een rijksmonument te onderhouden."

Lees ook: Levensgevaarlijk: dak vliegt van Goede Raadkerk

Bij de openbare zitting zijn drie verslaggevers, waarvan van te voren bekend was dat zij kwamen filmen, weggestuurd. De advocaat van St. Eloy diende vlak voor de zitting een bezwaar in, waarop de voorzitter toch de deur wees aan de journalisten. Backer: "Met kromme tenen hebben we hiernaar gekeken. Dit verdient geen schoonheidsprijs en heb ik ook nooit eerder meegemaakt", besloot hij.

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland beverwijk goede raadkerk
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws