Ga naar Content

Studenten strijden tegen de wind op de dijk bij Den Helder

DEN HELDER Tientallen studenten zijn van over de hele wereld naar Den Helder gekomen om in zelfgemaakte wagens de strijd met de wind aan te gaan. Racing Aeolus wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. De komende dagen zoeven de karren over de dijk, voortgedreven door tegenwind.

Onder meer studenten uit Turkije, Duitsland, Canada en Finland zijn van de partij. Sommige deelnemers zijn bekende gezichten. De Denen hebben momenteel het record in handen. Zij wisten vorig jaar sneller te rijden dan de wind blies waar ze tegen in reden. "Een prachtige prestatie", zegt Hans Verhoef van de organisatie. "Dat belooft wat voor dit jaar."

Eer hoog houden
Het team van de Hogeschool van Amsterdam moet de Noord-Hollandse eer hoog houden. Vorig jaar wisten de studenten met hun wagen 50 procent van de windsnelheid te halen die tegen hun rotor blies. "We hopen dit jaar richting de 70 procent te gaan."

In Hotel Den Helder sleutelen zij vandaag nog aan hun wagen. Onder meer het veiligheidssysteem waardoor de rotor automatisch stopt als het te snel gaat, moet worden gemaakt.

Finish
Morgen gaat het dan echt beginnen. "Met deze matten en windmeters meten we de data", vertelt Verhoef, wijzend naar de blauwe mat bij de finish op de dijk.

Ook vrijdag en zaterdag zullen de studenten strijden om de felbegeerde titel. De Denen zijn er vrij zeker van dat zij de beker weer zullen winnen. "We will do our very best to take it home again", lacht één van hen.

Foto: NH/Matthijs Gemmink