Ga naar Content
Noord-Holland

AH is 'grootste Liegebeest' dankzij misleidende reclame over serranoham

23 augustus 2017, 09.03 uur · Aangepast 23 augustus 2017, 09.13 uur
Door: · Foto: Shutterstock

ZAANDAM Albert Heijn is in een verkiezing uitgeschreven door de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier uitgeroepen tot het 'grootste Liegebeest' van 2017. De supermarkt kreeg voor zijn verhaal over serranoham 7500 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.

Albert Heijn heeft volgens de stemmers in het eigen magazine Allerhande ten onrechte gesuggereerd dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen. "In werkelijkheid zitten de dieren hun leven lang binnen in een krap hok in hun eigen poep'', weet Wakker Dier.

Lees ook: AH maakte misleidende reclame: 'Kweekzalmen zijn hele blije vissen'

Genomineerd voor de 'onderscheiding' waren verder opnieuw AH, maar dan voor kweekzalm die een tv-reclame ‘very happy fish’ werd genoemd, en verder zuivelbedrijf Almhof, dat volgens Wakker Dier ook ten onrechte beelden toont van dieren in de wei.

De overige twee genomineerden pasten volgens Wakker Dier naar aanleiding van deze twijfelachtige eer hun producten aan: Rio Mare dat zijn tonijn levend zou invriezen maar toch van 'welzijn' sprak, en Friesche Vlag dat koffiemelk ‘Halfvol Plantaardig’ noemde terwijl het product toch grotendeels uit melk bestaat.