Noord-Holland

Renovatie Velsertunnel zorgt voor veel blije gezichten

22 augustus 2017, 22.30 uur · Aangepast 7 september 2017, 14.06 uur

IJMOND Veel blije gezichten bij weggebruikers die door de Velsertunnel rijden. Na de grootscheepse renovatie is het aantal hoogtemeldingen van te hoge vrachtwagens namelijk flink gekelderd.

Dat blijkt uit recente cijfers van Rijkswaterstaat. Want waren er voor de opknapbeurt nog gemiddeld 700 meldingen met een te hoge wagen voor de slagbomen, zijn dat er van april tot en met juli 'slechts' 181 gemiddeld. "Veel minder sluitingen, hinder en dus ook minder schade", vertelt districtshoofd bij RWS Hendrik Hooimeijer. 

Lees ook: Veel vertraging door incidenten bij Velsertunnel

Hij vervolgt: "Maar elke hinder, is er één te veel. We vinden het nog steeds erg jammer dat veel vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de wettelijke norm van 4 meter hoogte houden", aldus Hooimeijer.

VID
Tijdens de renovatie is ook de doorgang van de Velsertunnel vergroot. Toch denkt de VerkeersInformatieDienst (VID) dat de vrachtwagens vaak onterecht worden geregistreerd als te hoog. "Dan hebben ze last van een bollend dekzeil", legt woordvoerder Patrick Potgraven uit. "De tunnel sluit, ook als later blijkt dat ze ten onrechte helemaal niet te hoog waren. Maar die 12 centimeter grotere doorgang zorgt nu wel voor een ruimere marge, waardoor er minder meldingen zijn."

Minder stress
Vooral de beroepschauffeurs zijn erg content. "Een betere doorstroming", zegt de één. "Minder stress. En stress is funest, vooral voor een vrachtwagenchauffeur", besluit zijn collega.