Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vernielingen en intimidatie door hangjongeren groot probleem in Hilversum

22 augustus 2017, 20.00 uur · Aangepast 22 augustus 2017, 22.04 uur

HILVERSUM De politie en gemeente krijgen maar geen grip op de hangjongeren die voor ernstige problemen zorgen in Hilversum-Oost. Ze intimideren bewoners en vernielen van alles.

Vooral ijssalon 't Perronnetje moet het de laatste tijd ontgelden. Een met poep besmeurde vlag voor de deur, een ingegooide ruit en als klap op de vuurpijl een mandarijn die afgelopen week tegen het hoofd van eigenaar Gilly Emanuels werd aangegooid. Zij is de terreur van de groep jongeren rond haar zaak spuugzat. "Ik ben kapot en ontzettend kwaad. Je voelt je in de steek gelaten", vertelt Gilly.

Lees ook: Bewoners Ooievaarplein Hilversum willen maar één ding: die camera terug!

Deze groep jongeren zorgde al eerder voor problemen in de wijk. Op het Ooievaarplein en Jac. P. Thijsseplein zijn meerdere ruiten en fietsen vernield. De jongeren verplaatsen zich continue. "Buurtbewoners zijn bang dat ze zelf een steen door de ruiten krijgen. Als er niets gebeurt, gaat het uit de hand lopen en voordat je het weet heb je een soort van straatoorlog", vertelt Patrick Weening van de bewonersvereniging. 

Whatsappgroep
Politie, gemeente en buurtbewoners kwamen vandaag langs bij de ijssalon om de hangjeugdproblematiek te bespreken. Jeugdboa's, de wijkagent en de buurtcoördinator gaan meer ingezet worden, terwijl de bewoners een WhatsAppgroep beginnen. "Ze moeten zich gewoon gedragen en geen dingen doen die ik niet tolereer, zoals het bedreigen van een onderneemster", zei burgemeester Pieter Broertjes.

Oppakken lastig
De groep is bekend bij politie en gemeente. Ze zijn al tijden in beeld, maar tot ergernis van Emanuels en veel andere buurtbewoners is daarmee de terreur niet verdwenen. Oppakken blijkt lastig, want dat kan volgens Broertjes alleen als ze op heterdaad betrapt worden. Gemeente en politie hebben de kwestie in Oost te lang laten sudderen. "We zijn iets te weinig zichtbaar geweest", geeft de burgemeester toe. "Maar nu gaat er wel iets gebeuren om de veiligheid te verbeteren. We willen laten zien dat het beter kan en moet."

NH Nieuws