Ga naar Content

Borden waarschuwen inwoners Naarden voor zeer giftige paddenstoelen

NAARDEN De gemeente Gooise Meren heeft in Naarden-Vesting borden geplaatst die inwoners waarschuwen voor de zeer giftige groene knolamaniet, een klein maar dodelijk paddenstoeltje.

In de groene knolamaniet zitten acht soorten gif en daarmee is de paddenstoel een van de gevaarlijkste ter wereld. Hij steekt voornamelijk vanaf april tot en met oktober de kop op in heel Europa en gedijt goed aan de stammen van loofbomen als eiken en kastanjes. Het gif in het plantje tast de nieren en de lever aan. Eén hapje is al voldoende om er doodziek van te worden of zelfs te overlijden. 

Het paddenstoeltje is gesignaleerd langs het wandelpad rond Naarden-Vesting. Daar heeft de gemeente nu waarschuwingsborden geplaatst. Mensen wordt aangeraden de paddenstoelen niet aan te raken of te plukken en honden aangelijnd te houden. Twee jaar geleden stierf er nog een hond nadat hij van de paddenstoelen had gegeten.

Lees ook: Poedel Fleurtje dood door supergiftige paddenstoel

Stichting Monumenten Bezit gaat de paddenstoelen ruimen. "Er is een discussie gaande of je de natuur met rust moet laten of niet. Ik vind in dit geval dat je de paddenstoel moet weghalen", vertelt Paul Verkuijl van de stichting. "Het is geen zeldzame plant. In dit gebied lopen bovendien veel honden en kinderen en dan moet je geen risico lopen. Je wil geen dode hebben in het bos."