Noord-Holland

NL
V

NH Panel ontevreden over openbaar vervoer: "Liever in de file dan in een volle trein"

21 augustus 2017, 15.40 uur · Aangepast 18 september 2017, 17.48 uur

AMSTERDAM Er is veel ontevredenheid over het openbaar vervoer. Dat blijkt uit het NH Panel vervoersonderzoek waaraan 320 leden meededen. Als cijfer krijgt het ov nog wel een 6, maar de meeste ondervraagden (43 procent) vinden dat de kwaliteit achteruit holt.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Vooral de bussen geven de meeste klachten. "Het aantal lijnen neemt af", zegt 37 procent, "er zijn niet genoeg buslijnen in hun dorp of stad", stelt 40 procent en 80 procent zegt: "de busverbindingen zijn niet goed genoeg". Over de trein zijn de panelleden enthousiaster. Iets meer dan de helft is tevreden. 

Lees ook: NH Panel: Grootste angst dat er wordt ingebroken

'Liever in de file'
Maar de algemene tendens is behoorlijk kritisch, zo laat ook Sandra Nuesser uit Beverwijk weten. "Het ov is veel te duur daarbij komt dat je in de spits altijd moet staan. Het maakt niet uit of je met de bus, tram, metro of trein gaat. Ik sta liever in mijn eentje met een muziekje in de file dan in zo'n volgepakte trein. Het lijkt wel veevervoer."

Lees ook: NH Panel: Hoe beveilig je je huis tijdens vakantie?

Liever met openbaar vervoer op reis
Overigens is het geen onwil, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste mensen gebruiken als vervoersmiddel de auto (41 procent) of de fiets (27 procent), maar ze willen wel graag meer van het openbaar vervoer gebruik maken. Van de deelnemers zegt 11% wel te hebben gekeken maar dat het niet mogelijk is, nog eens 36 procent geeft aan het überhaupt geen optie is.

Aan de leden van het NH panel legden we ook voor waar het nieuwe kabinet in moet investeren om het vervoer in ons land te verbeteren. De boodschap is duidelijk: investeer in een beter, maar ook goedkoper openbaar vervoersnetwerk. Maar liefst 57 procent is hier voorstander van en 10 procent ziet liever dat er meer geld wordt besteed aan extra asfalt.

Bekijk hier alle resultaten.

Nieuw onderzoek: Prinsjedag
Morgen starten we een nieuw onderzoek over Prinsjesdag. Ook deelnemen aan onze onderzoeken en nog geen lid van het NH Panel? Meld je hier dan aan.

Verantwoording
De 475 leden van het NH Panel zijn gevraagd naar hun ervaringen met vervoer. 320 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

ANP