Ga naar Content

Melanie (18) slachtoffer van identiteitsfraude op internet: "Net alsof iemand je de hele tijd in de gaten houdt"

AMSTERDAM Melanie (18) keek vreemd op toen zij het bericht kreeg dat iemand anders haar identiteit zou gebruiken op Marktplaats. Ze ontdekte de oplichting doordat het slachtoffer, de verkoopster, contact met haar opnam via social media.

Melanie is niet de enige die hier ervaring mee heeft: jaarlijks worden ruim 50.000 mensen het slachtoffer van identiteitsfraude. 

"Deze week kreeg ik een volgverzoek via Instagram en die reageerde met de vraag of ik degene was die iets via Marktplaats wilde kopen", vertelt Melanie voor de camera van NH Nieuws.

Al snel kwam het gesprek op gang. Ze kreeg screenshots toegestuurd van het gesprek tussen de verkoopster en de oplichter. Daar werden haar naam en foto in gebruikt. Melanie is geschrokken: "Het is net of iemand je de hele tijd in de gaten heeft zitten houden, je schrikt er heel erg van."

Consumentenbond
Identiteitsfraude online komt gemiddeld 150 keer per dag voor. "Het kan vrij onschuldig zijn, maar het kan ook verstrekkende gevolgen hebben", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Als ze iemands gegevens hebben, kunnen oplichters een rekening openen, betalingen doen, of zelfs een huis huren en een wietplantage beginnen."

Het account van de oplichter is inmiddels door Marktplaats geblokkeerd. In een reactie laat Marktplaats weten dat er niet bekend is hoeveel slachtoffers het account heeft gemaakt en of deze onbekende persoon misschien nog meer gegevens van Melanie had, zoals een ID.

Voor meer informatie over het herkennen en voorkomen van identiteitsfraude kun je kijken op de site van de Consumentenbond.

Foto: