Noord-Holland

NL
V

'Bonnenregen Alkmaarse binnenstad door foute en verwarrende verkeersborden'

20 augustus 2017, 16.00 uur · Aangepast 20 augustus 2017, 16.33 uur

ALKMAAR Zes boetes heeft Alkmaarder Willem Assies al binnen. Hij zou illegaal in de binnenstad van Alkmaar zijn geweest, ondanks zijn ontheffing én parkeervergunning. Volgens Assies ligt het aan de verkeersborden. Die kloppen niet en leiden tot verwarring.

Sinds het verdwijnen van de beweegbare paaltjes die de binnenstad afsloten en het invoeren van cameratoezicht een half jaar geleden, zijn er ruim 2.600 bekeuringen uitgedeeld. Naar aanleiding van de bonnenregen is de bebording eind juli aangepast door de gemeente. "Deze bonnenregen is niet de bedoeling", zei wethouder Jan Nagengast eerder tegen NH Nieuws. De borden staan nu in een frame, in de hoop dat die beter opvallen.

Lees ook: Bonnenregen in Alkmaarse binnenstad sinds verdwijnen paaltjes

Maar daar gaat het mis. Volgens de binnenstadbewoner én bevoegd rij-instructeur Willem Assies kloppen de borden niet. "Borden mogen bijvoorbeeld niet zomaar geel van kleur zijn. Die kleur wordt alleen gebruikt voor omleidingen." Ook moeten verkeersborden minimaal op 2.20 meter hoogte staan vanaf de grond.

"Ook dat is niet het geval. Als je er voor gaat staan, zijn ze niet te zien." Daarnaast spreken de borden bij de ingangen van de binnenstad elkaar tegen. Ter hoogte van de Molen van Piet wijst Assies aan: "Links staat een bord wat zegt: 'rij vooral rechtdoor'. Rechts staan borden die zeggen: 'het mag niet'."

Heul
Vooral het bordenwoud aan de Heul vindt Assies interessant. "Hier staan twee 'gesloten verklaringen' achter elkaar. Een zone binnen een zone mag niet. Dit zorgt voor verwarring." Assies heeft inmiddels zes bekeuringen binnen. "Voor het weghalen van de paaltjes had ik nooit problemen."

Lees ook: Gehate paaltjes binnenstad Alkmaar definitief de grond in: "Dit is een feestdag"

Maar volgens binnenstadondernemer én raadslid Gosse Postma is het inrijverbod helder genoeg en moet men gewoon wennen. "Omdat de paaltjes er niet meer staan, houdt men zich niet aan de regels." Zelf heeft Postma ook twee boetes. "Die heb ik keurig betaald. Ik dacht dat nog even de stad in kon rijden, nou dat kon dus niet. Die camera's zien alles."

Niets veranderd
Postma vindt de verkeersborden helder. "Qua regels is in Alkmaar niets veranderd sinds het cameratoezicht is ingevoerd." Iets wat een woordvoerder van de gemeente Alkmaar in een reactie aan NH Nieuws beaamt. "Verder zijn de inrijdtijden en laad- en lostijden precies hetzelfde gebleven", stelt de woordvoerder. "De schades veroorzaakt door de paaltjes wegen niet op tegen de boetes."

Maar volgens Assies maakt de gemeente fouten. Hij laat het er niet bij zitten. "Ik heb al mijn boetes aangevochten en ik ben er vrij zeker van dat ik ga winnen."

NH/ Anne Klijnstra