Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Opnames voor tv-serie Smeris zorgen voor verdeeldheid in IJmuiden

17 augustus 2017, 19.43 uur · Aangepast 17 augustus 2017, 21.05 uur

IJMUIDEN IJmuiden is 'hot' bij makers van Nederlandse misdaadseries. Naast de tv-hit Penoza, dat het vijfde seizoen in gaat, strijkt ook de crew van de serie Smeris er binnenkort neer voor opnamen. Maar niet iedereen is daar zo blij mee.

Op 22 augustus worden beelden gemaakt in de Jan Pieterszoon Coenstraat, maar daar is niet iedereen blij mee. Bewoonster Inge de Groot kreeg pas onlangs, nota bene op haar verjaardag, een brief waarin de gemeente de opnamen aankondigt en vraagt of de bewoners hun auto's die dag elders willen parkeren.

"Ik was volkomen verrast door die brief. Of we de auto maar even willen weghalen. Er wordt totaal geen rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn of mensen, zoals mijn man, die in ploegendienst werken", vertelt Inge aan NH Nieuws.

Vergunning
De opnamen voor Smeris zijn in het huis van kunstenaar Joop Stoop, die in een voormalige kerk woont en daar een atelier heeft. Het verbaast Inge dat de gemeente een vergunning heeft afgegeven, aangezien Stoop volgens haar voor overlast zorgt in de buurt. Zo zou hij straatfeesten geven en met zijn bus over de stoep rijden. Volgens haar is de gemeente daarvan op de hoogte.

Stoop zegt zich niet te herkennen in de klachten van zijn even verderop wonende straatgenote. "Ik veroorzaak overlast? Nou, dat lijkt me niet." De kunstenaar zou het jammer vinden als er een streep wordt gehaald door de opnamen. "Het is mooie reclame voor de gemeente Velsen. En mensen kijken graag naar dit soort series, dus waarom niet."

Reactie gemeente
De gemeente zegt over het algemeen niet moeilijk te doen bij aanvragen van televisie-producenten voor opnamen en dat ze ook nu geen reden heeft gezien om het verzoek af te wijzen. Dat Stoop overlast zou veroorzaken, is bij de gemeente niet bekend.  

Foto: NH Nieuws