Ga naar Content

Asielzoekers Sahir en Mushtak mogen tóch samen in Nederland blijven

ALKMAAR In mei kregen Mushtak en Sahir te horen dat de twee gedwongen uit elkaar moesten. Er waren twijfels over Sahirs geaardheid en daarom kreeg hij geen verblijfsvergunning. Die beslissing is nu teruggedraaid; beide mannen mogen blijven.

De twee zagen hun toekomst met veel angst tegemoet. Dat ze samen mogen blijven, hadden ze drie maanden geleden dan ook niet verwacht. "In Irak word ik zeker gedood, wellicht al op het vliegveld", zei Sahir toen tegen NH Nieuws. "In Irak heb ik niets meer, het is over."

Lees ook: Homoseksuele asielzoeker uit Alkmaar moet terug naar Irak: "Daar word ik zeker gedood"

Nu kunnen de twee hun geluk niet op, want ze blijven bij elkaar. Ook hun advocaat, Erik Hagenaars, kreeg een blije reactie van ze te horen. "Wat ik vaak zie bij cliënten als ze een positieve beslissing te horen krijgen, is dat ze een beetje beduusd zijn", vertelt hij. "Dat waren zij ook."

Nieuwe start
Ook Sandro Kortekaas van de speciale organisatie LGBT Assylum Support, was enorm blij en opgelucht toen hij het nieuws hoorde. "Ik denk dat het voor hun het meest bijzondere moment in hun leven is. Eindelijk een nieuwe start, in een land dat je accepteert als homoseksueel koppel. Ze vormen een koppel dat echt bescherming nodig heeft."

Lees ook: Homoseksuele vluchtelingen 'bespuugd en bedreigd' in noodopvang Amsterdam

Het verhaal van Mushtak en Sahir werd door verschillende media opgepikt en gedeeld. Dat heeft een beslissende rol gespeeld in de besluitvorming van de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND). "Na die publiciteit ben ik gebeld door een ambtenaar van de IND, dat had ik nog nooit meegemaakt", legt advocaat Hagenaars uit. "Hij zei dat er zoveel publiciteit was, dat er nog een keer naar de zaak gekeken moest worden."

De advocaat kreeg het advies om zijn cliënt Sahir aan te sporen opnieuw een verzoek in te dienen. Toen wist hij dat het goed zou komen. 

Foto: NH Nieuws