Ga naar Content
Noord-Holland

Teruggestuurde homoseksuele asielzoeker uit Alkmaar mag toch blijven

17 augustus 2017, 13.06 uur · Aangepast 17 augustus 2017, 13.53 uur
Door: · Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR Goed nieuws voor Sahir en Mushtak, het homoseksuele asielzoekersstel dat in Alkmaar woont. Kregen zij eerder nog te horen dat Sahir Nederland moest verlaten, nu krijgt hij alsnog een verblijfsvergunning.

LGTB Asylum Support, een belangengroep die opkomt voor homoseksuele asielzoekers, meldt op Facebook dat 'beiden deze week tegelijkertijd hun status hebben gekregen'. Mireille Sampimon, een vriendin van het stel, laat aan NH Nieuws weten 'heel erg blij te zijn' met dat nieuws.  

Sahir kreeg in mei van dit jaar te horen dat hij terug moest naar Irak, omdat hij volgens de IND onvoldoende aannemelijk had gemaakt homo te zijn en daarom gevaar zou lopen in zijn vaderland. De rechtbank in Amsterdam vonniste later dat het terugsturen van Sahir rechtmatig was. 

Mishandeld
De twee vluchtten in 2015 vanuit Irak naar Nederland, nadat Mushtaks broer had ontdekt dat de twee een relatie hadden en Sahir vervolgens zwaar mishandelde. Via Amsterdam en Ter Apel kwamen ze in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard terecht. 

Lees ook: Homoseksuele asielzoeker uit Alkmaar moet terug naar Irak: "Daar word ik zeker gedood"

Omdat ze zich daar vanwege hun geaardheid onveilig voelden, plaatste het COA hen met een aantal andere homoseksuele asielzoekers over naar een appartement in het asielzoekerscentrum aan de Picassolaan in Alkmaar. 

'Inhumaan besluit'
Daar voelden ze zich goed, maar kregen eerder dit jaar een nieuwe tegenslag te verwerken. Sahir moest terug naar Irak. "In de beschikking staat dat ik geen homoseksueel ben en in Irak kan leven", zei hij destijds tegen NH Nieuws. "Maar daar word ik zeker gedood."

Sampimon sprak van een 'inhumaan besluit'. "Ik ben ontzettend bang dat ze uit elkaar gehaald gaan worden", zei ze. Bovendien zou Sahir bij terugkomst in Irak direct worden opgepakt door de politie, vreesde ze. "Als zij hem niet kielhalen, dan doet zijn eigen familie dat wel."

Niet Gay Genoeg
Op 5 september wil LGBT Asylum Support de petitie 'Niet Gay Genoeg' aanbieden aan de Tweede Kamer. Volgens de belangengroep zijn er namelijk 'erg veel' homoseksuele asielzoekers die worden afgewezen en moet er daarom iets gebeuren aan de manier waarop de IND deze groep ondervraagt.