Ga naar Content

Vijftig jaar jonge Orionflat in IJmuiden tegen de vlakte

IJMUIDEN Vijftig jaar torende de Orionflat boven de IJmuidense Zeewijk uit. Maar over enkele weken is er geen spoor meer te bekennen van de twaalf verdiepingen tellende woonkolos. Dan is de sloop voltooid waarmee deze week een begin is gemaakt.

Honderden gezinnen woonden in de loop der tijd in de Orionflat. Dus veel IJmuidenaren hebben herinneringen aan de beeldbepalende flat die vijftig jaar geleden werd gebouwd. Wie zeker herinneringen heeft aan 'de Orion' is Frits Houtgraaf. Hij is in de IJmond vooral bekend als fotograaf. Wat niet veel mensen weten is dat hij begon als timmerman. In die rol werkte hij mee aan de bouw van de flat, waarmee feitelijk Zeewijk het levenslicht zag.

Lees ook: Bouw Woon Leef: 'Spookflat' Orion na 50 jaar tegen de vlakte

Dezer dagen fietst Houtgraaf bijna dagelijks naar de flat om te kijken naar de sloopwerkzaamheden. Zijn emotiets heeft hij daarbij goed in bedwang. "Dit gebouw verdwijnt, er komt weer iets nieuws voor in de plaats. Zo gaan die dingen", reageert hij nuchter. 

De sloopwerkzaamheden moeten aan het eind van de schoolvakantie voltooid zijn. Op de plaats van de Orionflat komen appartementenblokken.

Foto: