Krommeniese zweefvlieger (21) strandt op akker in Sint Maarten

SINT MAARTEN - Een 21-jarige zweefvlieger uit Krommenie is vanmiddag met zijn toestel gestrand op een akker in Sint Maarten. Waar de meeste mensen al klamme handen krijgen bij het idee, blijft piloot Jordi Berendrecht er zelf heel nuchter onder. "Als de thermiek weg is, moet je ergens landen."

Berendrecht was onderweg van zijn zweegvliegclub in Castricum naar Wieringen toen boven Sint Maarten de thermiek wegviel. Juist die stijgende, cirkelende lucht is voor zweefvliegers van belang om met hun motorloze vliegtuig  te kunnen stijgen en zo grote afstanden af te kunnen leggen.

Voor Berendrecht is het de eerste keer, maar onvoorziene landingen zijn niet ongebruikelijk, zo vertelt de jonge piloot. "Misschien dat één op de vijf vluchten in een akker landen", schat hij. "Dat is het risico."

Andere velden
Toch vindt hij niet dat hij onverantwoorde risico's heeft genomen. "In het begin blijf je in de buurt van je veld, maar als je meer ervaring krijgt, ga je meer uitdaging zoeken", legt hij uit. "Dan ga je naar andere velden vliegen."

Na zijn landing was de politie snel ter plaatse, zowel over land als met een politiehelikopter in de lucht. "Misschien dachten ze dat er iemand was verongelukt."

Gedemonteerd
Nadat de piloot had uitgelegd wat er was gebeurd, heeft hij met collega-vliegers zijn zweefvliegtuig gedemonteerd en is terug naar Castricum gereden. Eind goed, al goed. 

 

 

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws