Ga naar Content

Vallende sterren zien? Vanavond kun je ze bijna niet missen

BOVENKARSPEL Wie vallende sterren wil zien, moet vanavond z'n kans grijpen. Met veel opklaringen boven Noord-Holland belooft de meteorenzwerm Perseïden een visueel spektakel op te leveren.

Geheel onbewolkt is het niet boven onze provincie, zo laat de wolkenradar van Buienradar zien. Toch zijn er vanavond en vannacht voldoende plekken te vinden om het natuurfenomeen waar te nemen.  

Lees ook: Komende tijd weer veel vallende sterren te zien

Bij sterrenwacht Orion in Bovenkarspel zitten ze er in ieder geval klaar voor. "Gisterennacht hebben we al veel vallende sterren kunnen zien en mooie foto's kunnen maken", zegt Ineke Mulder van de sterrenwacht. Ook zij voorspelt een relatief heldere nacht. "Daarom gaan we weer met een select groepje vanuit de sterrenwacht kijken." 

Dampkring
Hoewel er de afgelopen dagen ook al veel stukjes gruis bij binnenkomst in de dampkring zichtbaar zijn verbrand, vormt komende nacht het hoogtepunt. Per uur zouden er tussen de 30 en 40 vallende sterren te zien moeten zijn. 

De zwerm bereikt komende nacht rond 2.00 uur z'n hoogtepunt, melden de astronomen van hemel.waarnemen.com. Toch raden zij in verband met 'lichtvervuiling' van de maan aan om vooral tussen 23.00 uur en 00.00 uur naar de noordoostelijke hemel te kijken.  

Lees ook: West-Friezen reizen naar VS voor natuurfenomeen van twee minuten

Dijkje
Voor wie niet in de gelegenheid is om de Perseïden vanuit een sterrenwacht te bekijken, heeft Ineke Mulder van Orion een handige tip: "Zoek een donkere plek op met veel uitzicht, bijvoorbeeld een dijkje. Vanaf daar heb je veel uitzicht naar een groot stuk hemel."

#Perseiden 2017: kijk vanavond of morgenavond tussen 23 en 0 uur naar het noordoosten: https://t.co/9vAMequx3u #meteorshower #Perseids2017 pic.twitter.com/1CBNCSuSfh

— hemel.waarnemen.com (@hemel_waarnemen) August 12, 2017
Foto: NH/Shutterstock