13 augustus 2017, 00.50 uur · Aangepast 13 augustus 2017, 01.06 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kay in 't Veen

ALMELO Ajax heeft zaterdagavond voor het eerst sinds 1965 verloren van Heracles in Almelo. Of het gedoe rond Davinson Sánchez van invloed was blijft een vraag. Een feit was dat Ajax geen schim was van de ploeg uit de voorbereiding. Ook vorig seizoen verloor Ajax in het begin van de competitie punten. Het was dus een déja vu.

Tottenham Hotspur heeft 40 miljoen euro geboden voor de centrale verdediger, maar vooralsnog weigert Ajax in te gaan op dat bod. Trainer Marcel Keizer wilde geen speler meenemen die met zijn hoofd bij andere zaken is.

De jarige Matthijs de Ligt en Klaas-Jan Huntelaar hadden zichzelf vast een ander verjaardagscadeau willen geven. Ajax had in de eerste helft weliswaar veel balbezit, maar veel kansen kwamen daar niet uit voort. Pas na een half uur kwamen er wat kansen, die nog geen doelpunten opleverden.

34e minuut voor Nouri
De 34e minuut was weer voor Nouri. Het publiek scandeerde al applaudiserend zijn naam.

0-0 bij rust
Voor de rust was Donny van de Beek nog dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot werd door de keeper over getikt. Zo bleef het 0-0 tot de rust.

Ziyech opent de score
In de tweede helft was het na een hard schot van Mitchell Dijks op de paal, uiteindelijk Hakim Ziyech die de score opende. Amin Younes legde de bal vanaf de achterlijn terug waarna Ziyech hard raak schoot met zijn linker.

56' ⚽️ GOAL! Ziyech 0-1.#ajax #heraja#ziyech #eredivisie pic.twitter.com/hdE2owiwtU

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) August 12, 2017

Nog geen tien minuten later was het weer gelijk. Gladon schoot de bal van dichtbij binnen.

65' ⚽️ GOAL! Gladon 1-1.#heracles #heraja#gladon #eredivisie pic.twitter.com/Td68BaUchR

Toen de winnende treffer uitbleeg bracht Marcel Keizer eerst Frenkie de Jong in de ploeg voor Mitchell Dijks en vervolgens Klaas-Jan Huntelaar voor Lasse Schöne. Terwijl Ajax alles op alles zette om de winnende treffer te maken was het Brandley Kuwas die in de 82e minuut de 2-1 voor Heracles raak schoot.

82' ⚽️ GOAL! Kuwas ? 2-1!#heracles #heraja#kuwas #eredivisie pic.twitter.com/kVrTFrvlCk

En dus moest Ajax op zoek naar de gelijkmaker. Huntelaar was daar dicht bij na een mooie steekpass van Frenkie de Jong, maar Castro redde. In de extra tijd probeerde Ajax het nog wanhopig. In de allerlaatste minuut van de extra tijd ging ook keeper André Onana mee naar voren. Zijn kopbal ging in het doel, maar werd afgekeurd omdat hij tegen zijn collega-keeper aansprong.

Zo lijkt deze seizoensopening van Ajax op die van het vorige seizoen, toen Ajax in de beginfase punten liet liggen tegen Roda JC en Willem II.

Opstelling Heracles: Castro; Breukers (Droste/57), Pröpper, Hardeveld, Van Hintum; Van Ooijen, Pelupessy, Niemeijer (Monteiro/46); Kuwas, Gladon, Darri (Peterson/77).

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks (De Jong/71); Schöne (Huntelaar/76), Van de Beek, Ziyech; Kluivert (Cerny/83), Dolberg, Younes.