Inzamelingsactie gestart voor slachtoffers van verwoestende brand 't Zand: "Ze hebben helemaal niks meer"

'T ZAND - / SCHAGEN Een zeer grote brand in 't Zand heeft donderdagavond de garage met bovenliggende woning van de familie Graas volledig verwoest. De inwoners van het pand zijn alles kwijt. Vriendin Vanessa Warmerdam uit Schagen wilde hulp bieden en is een inzamelingsactie gestart: "Dit is zo verdrietig, ik moest wat doen."

"Ik ken Suus, de moeder van het gezin, al 27 jaar", vertelt Warmerdam aan NH Nieuws. "Ze waren de bewuste avond uit eten om haar verjaardag te vieren. Toen ze thuiskwamen was het al één grote vlammenzee. Zo triest, ze hebben helemaal niks meer."

Lees ook: Inwoners 't Zand geschrokken van grote brand: "Kippenvel als ik eraan denk, dit gun je niemand"

Warmerdam spreekt haar vriendin regelmatig. "Het gaat redelijk met ze, maar ze hebben veel ups and downs. Het ene moment zijn ze sterk en overheerst het geluk dat ze er nog zijn, maar het andere moment is er veel verdriet. Logisch ook, in één klap is je huis weg. Dat breekt je hart en als je zo close bent, wil je wat doen." 

'Leeft enorm'
En ze is niet de enige. Warmerdam heeft haar eigen schoonheidssalon, waar ze merkt dat de grote brand veel indruk heeft gemaakt op het dorp en de regio. "Het leeft enorm. Iedereen heeft het erover en iedereen wil ook helpen. Er zijn bijvoorbeeld al heel veel spullen gedoneerd. Ik merkte gisteren alleen dat veel mensen ook de behoefte hebben om geld te doneren, dus dat heeft me aan het denken gezet." 

Warmerdam is daarom een doneeractie gestart, genaamd ’Brand in ’t Zand steun familie Van Graas’. Doneren kan vanaf 5 euro. Vanmiddag is de actie online gezet en inmiddels staat de teller op €675,00. "Ik ben echt overweldigd door alle reacties, ontzettend bijzonder dat zoveel mensen zich willen inzetten. Ik hoop dat we de familie hiermee een beetje kunnen helpen."

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws