Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Verwoestende brand Alkmaar geblust: brandweer nog uren in touw

12 augustus 2017, 13.09 uur · Aangepast 12 augustus 2017, 18.13 uur · Foto: NH/Jelle Narold

ALKMAAR De brandweer in Alkmaar heeft zojuist het sein brand meester gegeven voor de brand die vannacht enkele bedrijfsverzamelgebouwen in de as legde.

Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord via Twitter, om daar aan toe te voegen dat de brandweer nog enkele uren bezig zal zijn met het nablussen van de resten. 

Vrijwel direct na het uitbreken van de brand, rond middernacht, verstuurde de Veiligheidsregio een NL-Alert waarin omwonenden vanwege de hevige rookontwikkeling werd opgeroepen ramen en deuren te sluiten.Toen de brand bij het krieken van de dag nog niet volledig was geblust, besloot de Veiligheidsregio een nieuwe NL-Alert te versturen.  

Lees ook: Brand bedrijventerrein Alkmaar nog niet onder controle: nieuw NL-alert 

Ramen en deuren mogen nu dus weer open. Ook mechanische ventilatiesystemen kunnen weer worden ingeschakeld. Wel waarschuwt de Veiligheidsregio ervoor dat bij het nablussen nog rook kan vrijkomen. Omwonenden die daar last van hebben, wordt verzocht de ramen en deuren weer te sluiten.  

Asbest
Voor vrijgekomen asbest hoeven omwonenden niet bang te zijn. Die is volgens de Veiligheidsregio uitsluitend in de direct omgeving van de afgebrande panden neergedaald.

Wie verbrandingsresten of roetdeeltjes vindt, wordt doorverwezen naar een website van de gemeente Alkmaar, waarop gedetailleerd staat beschreven wat je daarmee moet doen.

Lees ook: Asbest en rook bij grote brand Alkmaar: sluit ramen en deuren

Brandweerkorpsen uit een groot deel van de provincie waren vannacht en vanochtend betrokken bij de bestrijding van de brand. Ze konden niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar een derde loods. Er raakte niemand gewond. 

Getroffen bedrijven
Volgens getuigen is de brand ontstaan bij lampen- en kachelzaak Piet Henke Kachels, waarna die is overgeslagen naar Norder Cement & Betonvloeren en Sirop. Die bedrijven zijn volledig weggevaagd. 

JMP Bouw en Autoherstel Rokx zijn in min of meerdere mate getroffen door de brand. West Coast Motors, een naastgelegen speciaalzaak voor Harley Davidsons is gespaard gebleven, evenals sportschool Loeks Gym. Laatsgenoemde bedrijf blijft vandaag dicht, maar is maandag weer open.

Medewerkers van Bak Reizen aan de Edisonweg hebben tijdens de brand touringcars verplaatst, zo meldt NH Nieuws mediapartner Alkmaar Centraal. Door dat adequate optreden is het wagenpark nog compleet.