Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Boosheid en onbegrip om 'verdwenen' doopvont St. Eloy: 'Kerk begaat een misdrijf'

11 augustus 2017, 23.15 uur · Aangepast 11 augustus 2017, 23.34 uur

BEVERWIJK De oude doopvont - het bassin waarin het doopwater zit - van het st. Eloy in Beverwijk moet terug. Dat is de boodschap van 200 boze Beverwijkers. De kerk heeft de originele doopvont geschonken aan de parochie in Litouwen, maar dat had eigenlijk nooit gemogen.

"Het is diefstal", aldus de verontwaardigde actievoerder Alex van Luijn. "De kerk heeft zonder vergunning de doopvont weggegeven en dat mag niet, dus de kerk begaat een misdrijf. Bovendien zit er een stuk geschiedenis aan en is het cultureel erfgoed, dus het hoort gewoon hier in Beverwijk te staan."

Dwangsom
De soap rondom de doopvont begon in 2015, toen de kerk besloot de originele koperen versie aan de parochie in Litouwen te schenken. Toen de gemeente daar lucht van kreeg, werd de kerk op laste van een dwangsom verzocht om het stuk cultureel erfgoed terug te halen. St. Eloy zette echter een ander doopvont in de plaats, waar tot verbazing van veel kerkgangers de gemeente mee akkoord is gegaan. 

"Niemand, maar dan ook echt niemand, zou daar in zijn getrapt, maar de gemeente dus wel", vertelt Van Luijn. "Terwijl ze nota bene foto's hebben gezien van het originele doopvont! Blunder van de hoogste klasse, als je het mij vraagt. Ik ben echt pisnijdig!"

Emotionele waarde
En met hem vele anderen. De 92-jarige Gerard Groen komt al vanaf 'dat 'ie kan lopen' in de Beverwijkse kerk. "Al mijn kinderen zijn in dat doopvont gedoopt, dus het heeft best wat emotionele waarde voor me. Ik vind gewoon dat 'ie terug moet komen. Om het op z'n Hollands te zeggen: ik voel me belazerd." 

NH Nieuws / Wim van Amerongen