Ga naar Content
Noord-Holland

Vrouw mag alleen woning huren als ze 'westers kookt': "Te kort door de bocht"

11 augustus 2017, 15.22 uur · Aangepast 11 augustus 2017, 16.00 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) Alleen als je op de 'westerse manier' kookt, dat wil zeggen 'niet urenlang en met veel kruiden', dan ben je geschikt om dit huis te huren. Een expat die een woning zoekt in Amsterdam geloofde haar ogen niet toen ze gisteren een e-mail met die tekst kreeg. 

Maysaa Munaf is net in Amsterdam. Ze begint aan een nieuwe baan en heeft zich dus op de huizenmarkt gestort. Om die reden had ze contact met EHR Amsterdam, een bemiddelingsbureau gespecialiseerd in tijdelijke verhuur van woonruimte in de vrije sector.

In de e-mail staat dat ze het appartement aan de Hoofdweg vandaag mag komen bezichtigen, maar alleen als ze kookt 'op de westerse manier'. De bezichtiging is niet doorgegaan.

Uitleg
Michel Rootring, eigenaar van EHR Amsterdam, vindt de situatie vervelend. "Het had handiger uitgelegd moeten worden. De term 'westers koken' is geen goede samenvatting van wat we wilden vertellen. Te kort door de bocht."

EHR helpt in Amsterdam voornamelijk expats aan een huurwoning. "De tekst in de e-mail mag nooit gezien worden als een vorm van discriminatie. Zo is het niet bedoeld."

Lees ook: Koken is verboden in deze huurwoning in Amsterdam: "Echt bespottelijk"

Hoe dan wel? EHR probeert voor verhuurders passende huurders te vinden, legt Rootring uit. Daar hoort bij dat de huurder moet passen bij de woonomgeving, en andersom. 

Geuroverdracht
"Daar past bij dat je bij oude huizen niet met naaldhakken over de vloer moet rennen bijvoorbeeld. Soms kan dat ook zijn dat intensief koken met geuren niet kan, omdat de rook niet voldoende wordt afgedreven of omdat kooklucht circuleert of er geuroverdracht is tussen de woningen."

Als dat aan de hand is, dan licht EHR de kandidaten zo goed mogelijk in, zegt de eigenaar. "Om te voorkomen dat als je daar zit, je dan ruzie krijgt met je buren. We willen niet dat mensen een ongelukkige start maken in Amsterdam, omdat de verkeerde woning is gekozen. Dan gaan we liever op zoek naar een woning die wel bij diegene past."