'Hang gedragscodes op langs drukke fietsroutes'

AMSTERDAM - De ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU willen dat er langs drukke fietsroutes in het land aanwijzingen op bordjes komen waarop staat hoe je je op de fiets dient te gedragen, om het aantal ongelukken omlaag te brengen.

Omdat steeds meer mensen de fiets pakken en er ondertussen harder wordt gefietst en weggebruikers regelmatig met hun smartphone in de weer zijn, gebeuren er meer en meer ongelukken op fietspaden. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn er zo'n 350.000 ongelukken met letsel per jaar.

Lees ook: Harde botsing tussen twee fietsers: één fietser ernstig gewond

Het is daarom belangrijk dat mensen rekening met elkaar houden, aldus NTFU-woordvoerder Esther van der Heijden in het AD. Hoewel onder de slachtoffers veel zestigplussers zijn, kan elke doelgroep op het fietspad aanwijzingen gebruiken. "Wielrenners moeten niet overal keihard willen racen. En scholieren moet hun ogen op het fietspad houden, niet op hun telefoon."

Belletje
Op een bord zou bijvoorbeeld kunnen staan dat een racefietser met een belletje aan andere weggebruikers aangeeft dat hij eraan komt. Recreatieve fietsers krijgen op hun beurt de aanwijzing dat ze in zo'n situatie achter elkaar kunnen gaan fietsen. 

Lees ook: Wielrenner omgekomen bij ernstig ongeluk Abbenes

Als alles volgens planning verloopt, worden de eerste bordjes in de lente van 2018 opgehangen.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. verkeer fietsen
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws