Ga naar Content

Dit maakt de derde waterpoort van Enkhuizen zo bijzonder

ENKHUIZEN Afgelopen maand werd in Enkhuizen een bijzondere waterpoort teruggevonden. Maar wat maakt die poort zo bijzonder? Archeoloog Christiaan Schrickx legt het uit.

De poort, de Ketenboom genaamd, maakte sinds 1598 met nog twee poorten deel uit van de verdedigingslinie van de stad. Daarnaast bood de poort ook toegang tot schepen die de stad in wilden. 

Lees ook: Archeologen vinden verdwenen waterpoort terug: "Dit is wel een sensatie!"

"Hij kon ook dichtgezet worden met grote deuren aan de buitenkant. Een groot houten schot kon van boven op de poort neergelaten worden. De sleuven zie je nog zitten in de muren. Zo kon de stad zowel tegen water als oorlogsgeweld beschermd worden", legt Schrickx uit.

In 1886 werd de blikvanger gesloopt en verdween hij uit het Enkhuizer straatbeeld. Een team van Archeologie West-Friesland stuitte tijdens bouwwerkzaamheden op een bedrijventerrein op de resten ervan.

Grootste poort
De Ketenboom was maar liefst vijftien meter lang en vier meter breed. De andere nog bestaande poorten, de Gauwsboom en de Boerenboom, zijn een stuk kleiner. "Dit was wel de grootste van de drie, het was een forse waterpoort. Die andere poorten kunnen ons een beeld geven van hoe dit er ongeveer heeft uitgezien."

Foto: NH Nieuws