Noord-Holland

NL
V

Dit is de inbraaktrend van 2017 (en zo voorkom je het)

10 augustus 2017, 21.01 uur · Aangepast 10 augustus 2017, 21.54 uur

DIEMEN Het aantal inbraken met de zogeheten 'kerntrekmethode' neemt toe in Noord-Holland. Met name in Haarlemmermeer en Diemen is een duidelijke stijging te zien, meldt de politie.

Bij de kerntrekmethode wordt de cilinder in z'n geheel uit het voordeurslot getrokken. "Je zet een schroef op de cilinder, vervolgens zet je er een bepaalde tool overheen. Binnen een halve minuut heb je een deur open", legt slotenmaker Ruud Winkelman uit. Hij ziet dat de methode steeds vaker wordt gebruikt. 

Ook de politie ziet een toename. "Bij veel meldingen zien we dat er gebruik is gemaakt van de kerntrekmethode", zegt de Diemense hoofdagent Maritio. "Dan zien we bijvoorbeeld dat het slot eruit is en dat de dieven zo eenvoudig zijn binnengekomen."

Hoe voorkom je het?
Om het de inbrekers moeilijk te maken, heb je anti-kerntrekbeslag nodig. Dit zijn metalen plaatjes over de cilinder van je slot. Huizen gebouwd na 2013, zijn standaard voorzien van het beslag. Bij oudere huizen is dit niet het geval.

Volgens slotenmaker Winkelman is de kerntrekmethode onmogelijk met het juiste aanpassingen. "Ik heb nog nooit een inbraak gezien met zo'n anti-kerntrekslot. Zelfs de politie met een arrestatieteam lukte het niet."

NH Nieuws