Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Scheringa Museum in delen verkocht en verhuurd

10 augustus 2017, 20.53 uur · Aangepast 11 augustus 2017, 23.00 uur

OPMEER Het Scheringa Museum wordt in delen verkocht en verhuurd. Dat vertelt Geert Klaver van Klaver Makelaardij tegen NH Nieuws. Ook kan het al acht jaar leegstaande pand eventueel in z'n geheel worden gekocht. Wat de prijzen zullen zijn, hangt volgens de makelaar af van wat de wensen zijn van een koper.

Na het faillissement van DSB werd het werk aan het pand stilgelegd en staat het enorme gebouw van 10.000 m2 leeg. In 2015 kocht een Obdamse vastgoedondernemer het pand voor bijna een miljoen euro. Ondanks meerdere gesprekken heeft het nog niet tot concrete plannen geleid, daarom gaat het nu openbaar in de verkoop. "We gaan het in delen verkopen. Daardoor maak je het veel toegankelijker."

Puist van Opmeer
De makelaar laat er geen gras over groeien. Er is een speciale website, er komt nog een bijzondere videotour en in oktober gaat het pand zelfs open voor publiek. "We willen de bevolking erbij betrekken en weer enthousiast maken voor dit gebouw", aldus Klaver.

Lees ook: Scheringa Museum staat te koop: "Ideale locatie om aan truttigheid te ontsnappen"

Omwonenden zijn na acht jaar wachten een stuk sceptischer. "Ik hoop dat er echt weer wat komt, het is nu de puist van Opmeer", vertelt een vrouw die vanuit haar tuin recht tegen het gebouw aankijkt. "Ik heb er niet zoveel vertrouwen in. Er zijn al zoveel suggesties gedaan die op niets zijn uitgelopen." Een andere omwonende sluit zich daarbij aan. "Het wordt wel moeilijk, maar we moeten blijven hopen."

Wonen toegestaan
Tot nu toe waren vooral de strenge eisen van de gemeente een groot struikelblok. Het pand heeft een educatieve en culturele bestemming en dus mag je er niet zomaar wat in beginnen. Maar daar is nu verandering in gekomen. "Het is nu onder voorwaarden mogelijk om er ook te wonen. We zijn heel blij dat er naar nieuwe gegadigden wordt gezocht", aldus loco-burgemeester Elly Deutekom-Muntjewerff. 

Op de vraag waarom hij wel voor elkaar gaat krijgen wat niemand anders in acht jaar is gelukt, is de makelaar stellig: "Het heeft nooit echt openbaar in de verkoop gestaan. Er is nooit een kans geweest om het te kunnen kopen of huren. De burger heeft nooit de kans gehad. Die gaan wij nu open stellen", vertelt Klaver.

ANP / Robin van Lonkhuijsen