Noord-Holland

NL
V

'Politie en justitie hadden steekpartij Purmerend kunnen voorkomen'

10 augustus 2017, 12.35 uur · Aangepast 10 augustus 2017, 13.42 uur · Foto: AS Media

PURMEREND De steekpartij in Purmerend van afgelopen zaterdag, waarbij een 43-jarige man ernstig gewond raakte, is het gevolg van fouten van politie en justitie. Dat stelt de advocaat van de 29-jarige vriendin van het slachtoffer.

De vrouw was vóór haar relatie met het slachtoffer enige tijd samen met de verdachte van de steekpartij, oud-kickbokser Herman R. Die kan het volgens advocaat Khalid Kasem nog altijd niet verkroppen dat zijn ex een ander heeft. Sindsdien stalkt en bedreigt hij haar. 

In De Telegraaf zegt Kasem dat de vrouw al veertien keer aangifte en melding heeft gedaan van de praktijken van R., maar dat politie en justitie hem zijn gang lieten gaan. Een week geleden zou ze de politie voor het laatst gewaarschuwd hebben. "Ze heeft aangegeven dat de ruzie met haar ex volledig aan het ontsporen was."

Lees ook: Buurtbewoners zien hoe bebloede man na steekpartij wordt afgevoerd

De advocaat haalt in het artikel een mail aan, die de vrouw op 1 augustus naar de politie stuurde. "Ik smeek u. Dit moet stoppen, ik ben de wanhoop nabij. Ik wil zo graag rust voor mij en mijn kinderen", schrijft ze. Ze is volgens Kasem als de dood dat ze een volgende confrontatie niet zal overleven. "Ze staat echt doodsangsten uit."

Strafbare feiten
Hij stelt dat de politie meer had kunnen doen om het incident van afgelopen zaterdag te voorkomen. "Herman R. had vervolgd kunnen worden omdat er aangifte is gedaan van strafbare feiten. Daar komt bij dat er een concrete dreiging was."

Lees ook: Neergestoken Purmerender (43) nu zelf ook opgepakt

"R. had gewoon van de straat gehaald moeten worden. Ik krijg niet het idee dat hier door politie en OM daadkrachtig is opgetreden", vervolgt hij. Kasem voegt daaraan toe dat de politie de vrouw niet heeft gewezen op het feit dat ze via de rechter een contact- of straatverbod kon afdwingen. 

Reactie politie
Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland geeft toe dat de vrouw verschillende keren aangifte heeft gedaan, maar benadrukt dat daar wel degelijk op is gereageerd. Zo is R. in 2015 strafrechtelijk vervolgd en in 2016 in de cel gezet. Ook zijn er gesprekken gevoerd met beide partijen, die de onderlinge verhoudingen ten goede zijn gekomen.