Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ouderen steeds vaker opgelicht door nep-pakketbezorgers

9 augustus 2017, 15.18 uur · Aangepast 9 augustus 2017, 16.00 uur · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De politie krijgt steeds meer aangiftes binnen van ouderen die zijn opgelicht door mensen die zich voordoen als bezorger van een bosje bloemen of pakketje en vervolgens een bankrekening plunderen.

De oplichters gaan als volgt te werk: ze bellen voor aankomst naar het slachtoffer om aan te geven dat er een pakketje bezorgd zal worden. Niet veel later verschijnt er iemand aan de deur, die een bos bloemen of pakje bij zich heeft. 

Voordat het slachtoffer het pakketje overhandigd krijgt, moet hij nog een klein bedrag overmaken. Dit wordt uitgelegd als administratiekosten, die meestal 1 á 2 euro bedragen. Vervolgens moet het slachtoffer zijn of haar bankpas in een apparaatje stoppen en de pincode intoetsen. Daarna verwisselt de oplichter heel snel de bankpas met een andere pas van dezelfde bank. 

Schade
Met de pas en de pincode kan een oplichter vervolgens grote geldbedragen opnemen of aankopen doen. De schade loopt volgens de politie vaak in de duizenden euro's. Eén slachtoffer ging voor zelfs 10.000 euro het schip in. 

De politie benadrukt om voorzichtig en alert te blijven bij de bezorging van paketten aan huis, zeker als er iets wordt aangeboden wat niet is besteld. Verder benadrukt ze dat bedrijven nooit vragen om administratiekosten aan de deur te betalen.

Bank
Sommige banken bieden de mogelijkheid een sms of email te sturen als een bedrag wordt opgenomen of afgeschreven. Voor welk bedrag dat geldt, kun je zelf opgeven. Wordt bijvoorbeeld 100 euro afgeschreven dan ontvang je direct een mailtje of sms. Dit voorkomt dat bij misbruik iemand ongemerkt je rekening leeghaalt. Het is ook mogelijk van tevoren een maximum op te nemen bedrag in te stellen.

Ben je ondanks dit toch slachtoffer geworden van oplichting? Bel dan direct je bank om je rekening te laten blokkeren. Schrijf het signalement en eventueel het kenteken van de oplichter op en geef het door aan de politie via 0900-8844. Ben je net beroofd? Bel dan altijd 112.