Noord-Holland

NL
V

Bewoners IJmuiden bezorgd over toename vluchtelingen bij haven

8 augustus 2017, 23.28 uur · Aangepast 9 augustus 2017, 00.54 uur

IJMUIDEN Steeds meer vluchtelingen proberen via de haven van IJmuiden op de boot richting Engeland te komen. Dat blijkt uit cijfers van de Marechaussee. Omwonenden van de haven maken zich grote zorgen.

In heel 2016 probeerden 90 vluchtelingen via de IJmuidense haven Newcastle te bereiken, terwijl dat aantal nu al in juli van dit jaar is bereikt.

Het is onduidelijk waar de stijging door komt, maar volgens garagehouder Leo Kemp zijn vrachtwagenchauffeurs de dupe van de toename.

Kemp werkt zelf tegenover de haven en ziet steeds vaker groepen vluchtelingen rond de kade. "Dan probeer ik altijd de Marechaussee te benaderen, want anders zit de chauffeur met de gebakken peren."

Handje helpen
Door melding te maken van verdachte situaties, proberen ze de Marechaussee een handje te helpen. "Ik zie soms mensen rondlopen om een vrachtwagen. Dan proberen ze erop of eronder te komen."  

De gemeente Velsen heeft zelf ook maatregelen getroffen. Zo zijn er camera's geplaatst in de haven, zijn de hekken verstevigd en heeft de Marechaussee een nieuwe werklocatie naast de ferry geopend. 

NH