Noord-Holland

Schoorlse duinen bijna zonder konijnen: grote gevolgen voor natuur

8 augustus 2017, 19.25 uur

NH

SCHOORL - SCHOORL Het gaat slecht met de konijnenpopulatie in de Schoorlse duinen. Volgens schattingen zijn er nog maar tientallen. Door ziektes herstelt het aantal zich amper en dat heeft grote gevolgen voor de natuur.

"Twintig jaar geleden hadden we bij een normale telling zo'n 140 konijnen en nu, als we geluk hebben, tellen we er twee. Dat is wel heel weinig", vertelt boswachter Laurens Bonekamp aan NH Nieuws. Ziektes als myxomatose en VHS hebben de populatie in Schoorl flink uitgedund. 

Geen herstel
Dat konijnen zich goed kunnen voortplanten, mag niet baten. Bonekamp: "Als je met vijfhonderd bent en er gebeurt iets, dan kunnen ze zich goed herstellen. Maar nu is die populatie zo klein." De boswachter schat dat er nu slechts tientallen konijnen over zijn. Doordat kleine aantal verandert ook de natuur in het duingebied.

"Door de voedingsrijke neerslag, doen grote grassen het goed. Daar houden de konijnen niet van. Die hebben liever wat korter gras en open terrein", legt Bonekamp uit. Het ontbreken van voldoende konijnen heeft daarnaast gevolgen voor andere natuur, zoals insecten en vogels.

De vogel tapuit en de bergeend nestelen graag in konijnenholen. "Maar minder holen betekent minder tapuiten". Ook het gewenste verstuiven van het duingebied wordt minder. "Dus wij moeten het werk van de konijnen overnemen: meer maaien en delen plaggen zodat er meer zand bloot komt te liggen en het schraler wordt."

Huisdier niet vrijlaten
Bonekamp drukt mensen op het hart om niet zelf een bijdrage aan het oplossen van het konijnentekort te leveren. "Het is vakantietijd en soms besluiten mensen hun huisdier in de natuur vrij te laten omdat ze er geen opvang voor hebben gevonden. Doe dat niet. Daarmee verspreid je ook ziektes die tamme konijnen bij zich kunnen dragen."