Ga naar Content
Noord-Holland

AED op volgboot bij zwemtocht Den Helder-Texel na drama vorig jaar

8 augustus 2017, 16.51 uur · Aangepast 8 augustus 2017, 21.13 uur
Door: · Foto: Be Tough - Zwemtocht Den Helder-Texel

DEN HELDER Op een van de volgboten die meevaren tijdens de zwemtocht Den Helder-Texel van komend weekend komt een defibrillator te staan. Die maatregel heeft de organisatie van de zware zwemtocht genomen na het dodelijke ongeval van vorig jaar, toen deelnemer Rudo Lammers (56) overleed.

Dat een van de volgboten wordt uitgerust met een AED-apparaat, is de enige gewijzigde veiligheidsmaatregel ten opzichte van de vorige editie, vertelt organisator Bas Habets van de organiserende stichting Be Tough. Hij benadrukt dat de beschikbaarheid van een defibrillator in het geval van Lammers overigens geen verschil had gemaakt. 

Lees ook: Deelnemer zwemtocht Den Helder-Texel overleed aan acuut hartfalen

Lammers overleed aan acuut hartfalen, zo werd later bekend. Habets: "Daar hadden wij niks aan kunnen doen. Dit had op ieder moment op elke plek kunnen gebeuren. Het is vreselijk. Je doet er niks aan."

Nieuw is volgens hem wel dat alle deelnemers (43 in totaal) met een boeitje om het lijf zwemmen. "Dat is een soort opblaaszak, een band om je middel. Dat is om het voor de mensen op de kant aantrekkelijker te maken." Dankzij de moderne technologie die daarin zit verwerkt, kan je via het scherm deelnemers volgen, legt Habets uit. 

Lees ook: Deelnemer 'extreem zware zwemtocht' Den Helder-Texel tijdens oversteek overleden

De organisatie van de zwemtocht gaat nog met de familie van Lammers in gesprek over de manier waarop dit jaar wordt stilgestaan bij zijn dood. Details daarover wil hij niet geven, wel kan hij zeggen dat zich een groepje van zo'n tien zwemmers heeft aangemeld voor de tocht. "Voor hun is de belangrijkste reden om mee te doen echt 'ter nagedachtenis van'."