Ga naar Content

Opruimen paraffine duurt nog dagen: "Gigantische klus"

NOORD-HOLLAND Het opruimen van een grote hoeveelheid aangespoelde paraffine aan de kust tussen Zandvoort en Den Helder gaat nog dagen duren. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Met drie grote machines wordt het chemische goedje van de stranden verwijderd.

Over een afstand van 50 kilometer ligt bijna vijf kuub aan paraffine verspreid. De zogeheten 'beachcleaners' moeten ervoor zorgen dat de stranden snel weer schoon zijn. "Het zijn behoorlijke forse apparaten die het zand naar binnen zeven en alles wat paraffine is blijft dan achter, zodat we het kunnen afvoeren. Het is een gigantische klus", zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat in een interview met de NOS.

Lees ook: Hele Noord-Hollandse kust bezaaid met paraffine

"We weten nog niet waar de paraffine vandaan komt", zei Feijter eerder al tegen NH Nieuws. "Maar als we sporen vinden die ons naar de bron kunnen leiden, nemen we dat zeker mee in ons onderzoek." Ook de kustwacht probeert te achterhalen waar het vandaan komt. Mogelijk is het geloosd door een schip.

Ontzettend vies
Het is spul is ongevaarlijk, maar hondeneigenaren wordt aangeraden hun viervoeters goed in de gaten te houden. Als ze er onverhoopt toch van hebben gegeten, wordt een bezoek aan de dierenarts aangeraden. Badgasten laten zich in ieder geval niet wegjagen. "Het is ontzettend vies, maar we hebben een plekje gevonden waar het niet lag", luidt een reactie.

Lees ook: Rijkswaterstaat: "Meer dan vijf kuub paraffine aangespoeld"

Foto: