Ga naar Content
Noord-Holland

Enkhuizense krijgt gestolen auto total loss terug na wilde achtervolging

7 augustus 2017, 12.00 uur · Aangepast 7 augustus 2017, 12.36 uur
Door: · Foto: Sharona Bunschoten

ENKHUIZEN Als ze terugkijkt op afgelopen weekend, dan had Sharona Bunschoten uit Enkhuizen zeker gewild dat alles anders was gelopen. Haar vriend leende zaterdagavond haar auto uit aan een net opgedane kennis, die deze vervolgens niet meer terugbracht. Uiteindelijk kreeg de politie de dief zondagmiddag te pakken, maar niet zonder gevolg. Sharona's geliefde Renault Twingo is total loss.

Het begon allemaal heel onschuldig. Sharona's vriend ging een avondje stappen met een vriend en leende hiervoor haar auto. "De volgende dag stond de auto alleen niet voor de deur", vertelt Sharona aan NH Nieuws. "M'n vriend vertelde dat hij met de Twingo door een 22-jarige jongen - die hij in de kroeg had ontmoet - was thuisgebracht, omdat hij zelf te veel gedronken had. Die jongen zou de auto 's ochtends weer terugbrengen."

Geen auto, geen gehoor
Dat gebeurde alleen niet en de jongen is ook niet telefonisch te bereiken. Na een flinke woordenwisseling met haar vriend besluit Sharona er zelf op uit te gaan met de buurman om de auto te zoeken. Er is echter een probleem: ze hebben geen idee waar ze moeten zoeken. "We hebben rondjes gereden in Enkhuizen, maar de auto was nergens te vinden", vertelt ze. "De politie hadden we inmiddels ook ingelicht."

Net als ze het willen opgeven, zien ze de auto met de jongen achter het stuur voorbij rijden. "Er zat al een gat in de achterruit en er zaten nog twee andere personen in", aldus Sharona. "We zijn er gelijk achteraan gegaan." Zodra de jongen echter doorheeft dat hij wordt achtervolgd, begint hij de wildste toeren uit te halen om ze af te schudden. "We reden op een gegeven moment wel 120 kilometer per uur, waar je eigenlijk niet zo hard mag. Ook reed hij verschillende keren door rood en tegen de rijrichting in."

Noodgreep
Sharona is ondertussen zo slim om de politie te bellen. "Ze kwamen ons tegemoet rijden en hebben het toen overgenomen", zegt ze. "Ze zijn zeker een kwartier achter hem aangereden." De politie tikt uiteindelijk als uiterste noodgreep de auto aan, zodat deze slipt en tot stilstand komt. Alle inzittenden worden opgepakt. De bestuurder blijkt ook nog eens geen 22 te zijn, maar 17. En heeft geen rijbewijs.

Nachtmerrie
Eind goed al goed, zou je denken, maar voor Sharona mondt de wilde achtervolging uit in een nachtmerrie. Naast de enorme schrik. moet ze constateren dat haar auto total loss is. "Die auto betekende echt alles voor me", zegt ze. "Ik heb hem cadeau gekregen van m'n vriend, zodat ik ermee naar m'n werk kan en mijn twee maanden oude baby kan vervoeren. Ik zou niet weten hoe ik dat nu moet doen."

Geld van haar verzekering krijgen, zit er waarschijnlijk ook niet in. "Ik heb maar een hele simpele verzekering", aldus Sharona. "En bij die jongen hoef ik het ook niet te zoeken, die heeft geen cent te makken. En zijn ouders zullen ook wel klaar met hem zijn."