Start van hoofdcontent

GROOTSCHERMER

nl

Knikkeren voor kinderen? In Grootschermer niet

6 augustus 2017, 19.57 uur · Aangepast 6 augustus 2017, 20.09 uur

GROOTSCHERMER Net als vroeger stond het dorp Grootschermer deze vijfde Leeghwaterdag in het teken van de knikkersport. Op de speciaal aangelegde knikkerbaan naast het Kerkepad streden vanmiddag voornamelijk oudere dorpelingen om de eer en de winst.

Rijk worden de deelnemers er niet van, want de winst betaat in dit geval uit een handvol losse centen. Die muntjes worden overeind gezet op de knikkerbaan, waarna de knikkeraars ze moeten omstoten door de knikker er tegenaan te laten rollen. Wie daarin slaagt, mag de centen houden. 

"Dat is juist de moeilijkheid", vertelt deelnemer Jaap Jonker, die als kleine jongen al volop trainde. "Ik heb in Grootschermer op school gezeten, dus dan leer je dat al aan."

Schrale troost
Vrouwen en import staan langs de lijn: alleen mannen die in de voormalige gemeente Zuid- en Noord-schermer zijn geboren mogen meedoen. Schrale troost: de expositie over de knikkersport in het Raadhuis is wel voor iedereen toegankelijk. 

Jonker hoopt dat mensen met minder ervaring 'effe geoefend hebben'. "Maar dat zal wel niet." Veel maakt het niet uit, want meedoen is belangrijker dan winnen, zo benadrukt hij. "Het is voor de aardigheid." 

Foto: NH Nieuws