Ga naar Content

Hele Noord-Hollandse kust bezaaid met paraffine

NOORD-HOLLAND Op het strand tussen Zandvoort en Den Helder is een grote hoeveelheid paraffine aangespoeld. Rijkswaterstaat waarschuwt om het niet aan te raken en vooral om honden er niet van te laten eten.

De strandbezoekers in Castricum worden met een bord van de Reddingsbrigade gewaarschuwd voor de aanwezigheid van het rare goedje. En dat is maar goed ook, want lang niet iedereen weet wat paraffine precies is. "Ik dacht altijd dat het vloeibaar was", aldus een strandganger. "Ik wist niet dat het er ook zo uit kon zien."

Schadelijk voor dieren
Het chemische goedje wordt gewonnen uit aardolie en wordt onder andere gebruikt om kaarsvet van te maken. Voor mensen is paraffine een relatief onschuldige stof, maar voor dieren kan het schadelijk zijn. Als zij er van eten, kunnen ze er flink ziek van worden. Hondenbezitters worden daarom extra gewaarschuwd. 

"Als er nou vanochtend bezoekers zijn geweest met honden die het spul binnen hebben gekregen, kunnen ze het best even naar de dierenarts gaan", vertelt Bart Steenman van de Reddingsbrigade Castricum. "Die kan ze het best vertellen wat de gevaren zijn. Sowieso slim om dieren in de gaten te houden."

De kustwacht onderzoekt waar de paraffine vandaan komt. Mogelijk is het geloosd door een schip.

Schoonmaken
Rijkswaterstaat gaat de vijftig kilometer vervuild strand vandaag paraffine-vrij maken. Dit zal volgens hen zeker een paar dagen duren. 

#Paraffine aangespoeld op groot deel kust Noord-Holland (tussen #Zandvoort #DenHelder). We gaan z.s.m. ruimen. Dit gaat enkele dagen duren. pic.twitter.com/90K0QqVOKV

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 6 augustus 2017

Op de stranden van #gemeentebergen is paraffine aangespoeld. Laat dieren hier niet van eten. https://t.co/KbKqPGsMMx pic.twitter.com/HtchSqjNtF

— GemeenteBergen-nh (@gemeentebergen) 6 augustus 2017