Ga naar Content

80-jarige Joop voor het eerst op Pride-boot: "Ik heb een mooi plekje"

AMSTERDAM Een bijzondere dag vandaag voor Joop Veldhoven uit Zaandam. Hij ging, als 80-jarige, voor het eerst mee op de 75+-boot die vandaag door de Amsterdamse grachten voer.

Joop, die in een rolstoel zit, werd met de hulp van een aantal sterke mannen aan boord getild en de hele dag mocht hij daar blijven zitten. Vanaf het eerste moment straalden zijn ogen. "Ik heb een mooi plekje als ik hier mag blijven zitten!"

Lees ook: In beeld: Honderdduizenden bezoekers genieten van Canal Parade

De tachtiger vindt het bijzonder mee te mogen en geniet ervan zichzelf te kunnen zijn. "Vroeger was je een viezerik of je hoorde er niet bij", blikt hij terug. "En langzamerhand merkte ik ook op mijn werk dat, als je gewoon normaal je werk deed, er niks aan de hand was. Ik kon ook gek doen en sprong ook wel eens op mijn bureau en voerde een act op. Moet kunnen."

Verkering
Hij wist al op jonge leeftijd dat hij op mannen valt. "Ik was een jaar of twaalf", herinnert hij zich. "Als mijn zus verkering had en het was een leuke jongen, dan vond ik dat heel erg. Dan ging ik ruzie maken met mijn zus en dan zei ik 'hij mag bij me slapen', weet je wel."

Ondanks dat er in zijn jeugd minder begrip was voor homoseksualiteit dan nu, heeft Joop nooit te maken met negativiteit om zijn geaardheid. "Thuis in het gezin en bij de hele familie, en op mijn werk heb ik er nooit problemen mee gehad", vertelt hij. 

Lees ook: Canal Parade in vijf video's: "Alles is feest en muziek"

Hij ervaarde zelf juist altijd steun in zijn omgeving, maar weet ook dat dat niet overal zo was en dus vindt hij vandaag ontzettend bijzonder. "Ik zei het net nog, dat dit kan, dat heb ik nooit meegemaakt", aldus Joop. "Maar de laatste jaren dus wel en dat vind ik heerlijk."

Foto: