Ga naar Content

100 kilometer wandelen in het donker: "Je moet er wel gek voor zijn"

ZUIDSCHERMER Enkele tientallen mensen zijn vanavond begonnen aan 'De 100 van Leeghwater', een wandeltocht van 100 kilometer door het Land van Leeghwater. Het grootste deel van de tocht lopen ze in het donker.

De wandeling, waar 76 mensen aan meedoen, voert onder andere over dijken, door authentieke Noord-Hollandse dorpjes, langs de beroemde Schermer molens en door natuurgebied Eilandspolder. De organisatie wil er aandacht mee vragen voor het gebied tussen Zaanstad en Alkmaar.

Daar is namelijk qua recreatie ontzettend veel te doen, aldus de organisatie. Zo kun je er varen, wandelen en fietsen. "Een goed aanbod van deze voorzieningen is van belang om de vergrijzende bevolking van de regio langer gezond en fit te houden", vertelt Jan de Reus, voorzitter van de organisatie. Hij wandelt zelf ook mee.

Gek
Zo'n lange wandeling is niet voor iedereen weggelegd. "Je moet er wel gek voor zijn", vertelt een van de deelnemers, die al meerdere keren aan de Nijmeegse Vierdaagse meedeed. Maar er doen ook minder gevorderde wandelaars mee. "Het eerste wat ik vanmorgen dacht was, ik ben helemaal gek geworden", lacht een vrouw.

Om 20.00 uur gingen de wandelaars van start, en in de loop van morgenmiddag zullen ze de finish bereiken. Ondanks de lengte hebben ze er vertrouwen in dat het lukt. "Gewoon stapje voor stapje. Blik op oneindig en lekker doorlopen. Beetje muziek erbij en het gezellig maken." 

Als het aan de organisatie ligt, wordt de tocht volgend jaar opnieuw georganiseerd. "We willen er een begrip van maken, een langlopend evenement."

Foto: NH Nieuws