Ga naar Content
Noord-Holland

VIDEO: Bulgaars tallship ramt Spaans tallship in haven Oudeschild

4 augustus 2017, 15.00 uur · Aangepast 4 augustus 2017, 15.19 uur
Door: · Foto: FailArmy

OUDESCHILD De schade was al in beeld gebracht, de aanvaring tussen de tallships Royal Helena en Nao Victoria in de haven van het Texelse Oudeschild nog niet. In een recent opgedoken video is gedetailleerd te zien hoe de Bulgaarse driemaster de Spaanse tweemaster ramt.

Als de Royal Helena op 20 juni rond 15.30 uur het haventje van Oudeschild binnenvaart, lijkt er aanvankelijk niets aan de hand. Maar als het schip de koers niet blijkt te wijzigen en geen vaart mindert, slaat de paniek toe. 

Lees ook: Tall ship Sail flink beschadigd na aanvaring

Dat blijkt uit beelden op de Facebook-pagina van Failarmy, een platform dat video's van blunders verzamelt en deelt. In de video is te zien hoe een opvarende van de Royal Helena met geschreeuw en handgebaren de kapitein probeert te waarschuwen voor het naderende onheil. 

Lees ook: Sail Den Helder: Ondanks aanvaring zal op Nao Victoria 'alles hetzelfde zijn'

Het blijkt te laat: luttele seconden later ramt de voorsteven van het Bulgaarse schip de flank van de Nao Victoria, die op dat moment al lang en breed is aangemeerd. 

Het bovendek raakt zwaar beschadigd, waardoor die verdieping tijdelijk gesloten. De bemanning repareerde de schade, waarna het schip alsnog kon deelnemen aan het maritieme evenement.