Ga naar Content

Dit is waarom het telkens vaststaat bij de Leeghwaterbrug in Alkmaar

ALKMAAR Lange files en flinke vertraging. Voor veel weggebruikers is dat het beeld rondom de Alkmaarse Leeghwaterbrug. De ene storing volgt na de andere en niet zelden staat het verkeer op de N242 daardoor helemaal vast. Maar er gloort hoop, want de brug wordt momenteel vervangen.

Verkeer moet door de werkzaamheden over twee in plaats van vijf rijstroken. Veel hinder dus voor het verkeer, maar het is niet anders. "Dit is echt het enige dat kan. Er wordt keihard gewerkt en we hebben eigenlijk maar zes weken om werk te klaren waar je normaal zeker twee maanden mee bezig bent", licht Ad Akkies van de provincie Noord-Holland toe.

Lees ook: Provincie kan niet beloven dat problemen bij Leeghwaterbrug voorbij zijn

De grootste bron van alle ellende is de ophaalklep. "De klep was echt aan vervanging toe, er kwamen scheuren in en die hebben we met spoedherstel voortdurend op orde kunnen houden. Maar dat was echt einde levensduur." Vannacht is de oude klep uit de brug gehesen en dat is niet het enige dat staat te gebeuren. 

Lees ook: Weer storing aan Leeghwaterbrug bij Alkmaar: verkeer staat muurvast

Ook de scharnieren zijn compleet versleten en zullen vervangen worden. Eind augustus wordt dan een nieuwe klep in de brug gehangen en dan zal het vermoedelijk niet lang meer duren voordat de problemen rond de brug voorbij zijn.