Ga naar Content

Bijzondere rouwstoet voor Alkmaarse fietsenmaker: ''Mijn opa zou dit geweldig hebben gevonden''

ALKMAAR Het was een afscheid in stijl. Fietsenmaker Theo Schilder, een begrip in Alkmaar, overleed vorige week aan een hartaanval. Vandaag namen honderden mensen op een heel bijzondere manier afscheid van hem.

Familie, vrienden en bekenden van de vakman mensen waren met de fiets gekomen om Theo te begeleiden naar zijn laatste rustplaats. Voor kleindochter Renee Schilder en andere familie een kippenvelmoment. "Mijn opa zou dit geweldig hebben gevonden."

Theo Schilder was een begrip in Alkmaar. Wat in 1948 begon als een kleine zaak met de verkoop en reparatie van fietsen en bromfietsen, is uitgegroeid tot een goedlopend familiebedrijf.

Vakman
Veel kinderen uit Alkmaar hebben leren fietsen op een fiets van Schilder. "Alle fietsen voor het gezin kwamen bij Theo vandaan", vertelt een van de fietsers. "Een echte vakman, zo'n afscheid heeft hij verdiend."

De zaak is inmiddels overgenomen door Emiel Schilder, de zoon van Theo. Een ook zijn kinderen hebben het fietsenmakersgen meegekregen. ''Dat gevoel komt ook echt bij me binnen", vertelt Renee. "We moeten er alles aan doen om deze mooie zaak succesvol voort te zetten."

Foto: NH/Tom Jurriaans