Ga naar Content
Noord-Holland

Gifeieren mogelijk ook al vorig jaar verkocht

2 augustus 2017, 08.41 uur · Aangepast 2 augustus 2017, 08.51 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Mogelijk worden in Nederland al meer dan een jaar eieren verkocht die te hoge doses van het giftige fipronil bevatten. Een pluimveehouderij in Drenthe kreeg namelijk al in juni 2016 bloedluisbestrijders van Chickfriend over de vloer, schrijft de Volkskrant.

Het bloedluisbestrijdingsmiddel DEGA-16 van dit Barneveldse bedrijf is vrijwel zeker de bron van de fipronil-besmetting, meldt de krant.

Lees ook: NVWA breidt lijst met besmette eieren uit

Toezichthouder NVWA erkent dat er vorig jaar mogelijk al fipronil-eieren in de winkel lagen. "We kunnen dat niet meer controleren, want die eieren zijn al opgegeten", zegt een woordvoerder.

De voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Hennie de Haan: "We kunnen inderdaad niet uitsluiten dat er al in 2016 eieren met een verhoogde dosis fipronil zijn verkocht. We weten alleen niet hoe lang fipronil al bij het middel DEGA-16 wordt gemengd en in welke dosis. En dan is het nog de vraag wie de dader is: Chickfriend, de leverancier van Chickfriend of de leverancier van de leverancier van Chickfriend."